Viljat

Uusi sopimuskausi 2019 on käynnistynyt

Uudella sopimuskaudella teemme sopimuksia sekä myllyviljoista että rehuviljoista. Teemme viljelysopimuksia myllyvehnästä, rukiista, suurimokaurasta, suurimo-ohrasta, mallasohrasta, härkäpavusta rehuohrasta ja rehuvehnästä. Tavoitteena on saada kasvatettua sopimusmääriä kaikkien viljojen osalta. Etenkin suurimokauran, rukiin ja mallasohran sopimusmääriä haluamme kasvattaa. Luomusopimuksia teemme myllyvehnästä, suurimokaurasta, härkäpavusta, rehuherneestä ja rehuvehnästä

Kattavasta sopimusmallitarjonnasta jokaiselle viljelykasville löytyy hyvä vaihtoehto

Perussopimuksena on edelleen Markkinahintainen sopimus, josta voidaan eriyttää viljaeriä erilaisiin sopimusmalleihin. Markkinahintaisessa sopimuksessa toimitettavan erän perushinta ja laatuhinnoittelu lukitaan myyntihetkellä.

Kiinteähintaisessa sopimuksessa perushinta lukitaan sopimuksen tekohetkellä. Kiinteähintaisten sopimusten perushinnat ja viljalajit löytyvät nettisivujemme hintasivulta. Sopimukselle kiinnitettyä perushintaa ei voi tämän jälkeen muuttaa. Kiinteähintaisista sopimuksista tehdään erillinen molempien osapuolten allekirjoittama sopimus.

Vehnä Plus sopimuksessa sovitaan myllyvehnälle basis Euronext (Matif) futuurihintaan. Tällä hetkellä basis (hinnoittelun perusta) on -8 €/tonni joulukuun 2019 futuuriin. Hinnan lopullisen kiinnittämisen viljelijä voi tehdä 30.11.2019 mennessä. Vehnä Plus sopimus tehdään kirjallisena

Kaura Plus sopimus on uusi sopimusmalli. Sopimuksen kautta haluamme kannustaa huippulaatuisen kauran tuotantoon. Kaura Plus sopimuksessa suurimokauran hinta muodostuu perushinnasta, laatuhinnoittelusta ja 5 €/tn sopimuspalkkiosta. Sopimuspalkkio maksetaan, kun suurimokaura täyttää kaikki vastaanottovaatimukset ja on hehtolitrapainoltaan vähintään 58 kg ja jyväkoko (< 2 mm) on korkeintaan 4 %. Suurimokauraerät toimitetaan 1.10.2019-31.5.2020 välisenä aikana. Kaura Plus sopimuksista tehdään erillinen molempien osapuolten allekirjoittama sopimus.

Toimitusjaksosopimuksessa erän perushinta on viljelykasvin myynnin hetkellä voimassaoleva perushinta lisättynä sopimuspalkkiolla. Myynti on tehtävä ennen toimitusjakson alkua. Voit siis yhdistää mahdollisimman hyvän myyntihinnan ja saada toimitusjaksosta lisäetua. Toimitusjaksosopimuksista tehdään erillinen molempien osapuolten allekirjoittama sopimus. Toimitusjaksosopimuksia tehdään muista viljelysopimuskasveista pois lukien öljykasvit sekä mallasohra. Rukiilla on oma toimitusjaksosopimus ns. Vaasanin ruissopimus.

Sopimusviljelykasvivalikoima on kattava

Elintarvikeviljojen, varsinkin suurimokauran, rukiin ja myllyvehnän tarve kasvaa myllyissämme. Rehuviljoja hankimme yhteistyökumppanillemme Lantmännen Feedille Ylivieskan ja Kouvolan rehutehtaille. Lisäksi haluamme ostaa elintarvike- ja rehuviljoja merkittäviä määriä vientiin ja öljykasveja Avenan vastaaottopisteisiin.
 
Mallasohrasopimuksia teemme seuraavista lajikkeista: Barke, Harbinger, KWS Irina, Propino, RGT Planet, Tipple ja Trekker. Myös mahdollisista uusista kotimaassa hyväksytyksi tulevista mallasohralajikkeista teemme sopimuksia. Lajikekohtaiset vastaanottopaikat tarkentuvat myöhemmin, mutta tällä tietoa Barken, Irinan, Tipplen ja RGT Planetin vastaanottopaikkoja ovat Naantali ja Lahti. Propino vastaanotetaan vain Naantaliin. Muiden lajikkeiden ensisijainen toimituspaikka on Lahti (Hämeenlinna, Turenki).

Ohrasta, vehnästä ja kaurasta teemme rehuviljasopimuksia Kouvolan ja Ylivieskan rehutehtaiden vastaanottopaikoille sekä vientisatamiin. Valkuaiskasvisopimuksia teemme härkäpavusta. Härkäpavun toimituspaikka on ensisijaisesti Raision kalarehutehdas.

Lue lisää