Hyppää sisältöön

Punahomeriski on kasvanut lakoontuneessa viljassa

05.09.2023

Sateiden aiheuttaman jälkiversonnan, kasvustojen lakoontuminen ja puintien viivästyminen ovat heikentäneet viljan laatua ja myös riski punahomeen lisääntymiselle on kasvanut. Viljakasvustoissa on näkynyt tähkäidäntää ja paljain silmin erottunut punahomeen sienikasvustoa ja tummuneita jyviä.

Kaikki kevätvehnä ja kauranäytteet analysoidaan

Kosteissa ja lämpimissä olosuhteissa Fusarium-sienet voivat muodostaa myös toksiineja ja joitain korkeita pitoisuuksia on jo kauranäytteistä löytynyt, vaikka laboratoriossa analysoidut näytteet ovat olleet pelloilta, jotka on ehditty puida ennen elokuun viimeisen viikon poikkeuksellisen suuria sateita.

DON-toksiinin raja on elintarvikkeeksi käytettävälle kauralle 1750 µg/kg ja muille viljoille 1250 µg/kg. Raisio analysoi kaikki kevätvehnän, suurimokauran ja luomusuurimokauran esinäytteet ja vastaanottonäytteet don-toksiinin osalta. Syysviljat saatiin pääsääntöisesti niin hyvissä olosuhteissa, ettei toksiineja ole esiintynyt.

Puinnissa, kuivauksessa ja varastoinnin yhteydessä mahdollista vaikuttaa laatuun

Viljan puinnissa ja kuivauksessa on kuitenkin vielä keinoja käytettävissä laadun parantamiseksi ja punahomeen toksiiniriskin pienentämiseksi. Puimalla ja pitämällä hyvät ja huonot kohdat erillään, huolellisella kuivauksella, tehokkaalla esipuhdistuksella ja lajittelulla sadon laatua voidaan parantaa.

Lue lisää VYR:in tiedotteesta

Haku