Hyppää sisältöön

Hallitse torajyväriskiä – varmista rukiin ruokakelpoisuus

23.05.2023

Torajyvää esiintyy vaihtelevasti rukiissa kasvukauden olosuhteista riippuen. Vaikka olosuhteet vaikuttavat paljon, on myös viljelyteknisiä toimenpiteitä, joilla riskiä voidaan hallita. Toimenpiteet ovat kaikille tuttuja ja pääsääntöisesti ne liittyvät ennakointiin, kasvustojen hyvinvointiin ja hyvään kasvukuntoon. Kemiallista torjuntaa ei siemenen peittausta lukuunottamatta ole rukiin viljelyn työkalupakissa.

EU asetti enimmäispitoisuusrajan torajyville ja ergotalkaloideille

EU asetti raja-arvot torajyväpahkojen ja torajyvän tuottaman toksiinin, ergoalkaloidien, määrälle muutama vuosi sitten. Myllyillä ruiserät lajitellaan ja kunnostetaan jauhatusta varten. Näin raja-arvojen kanssa ollaan tultu toimeen. Kyseisiä raja-arvoja tullaan kuitenkin vuonna 2024 kiristämään, joten on tärkeää, että kaikki mahdollinen tehdään myös viljelyssä. Hyvin saastuneesta ruiserästä ei saa elintarvikekelpoista, vaikka pahkat voidaan poistaa mekaanisesti, toksiineja ei.

Muistin virkistystä VYR:n tiedotteesta

Vilja-alan yhteistyöryhmä on koonnut torajyvän hallintakeinoista artikkelin, johon koottu yhteen tietoa torajyvästä, raja-arvoista ja torjuntakeinoista.

Lue koko artikkeli.

Haku