Hyppää sisältöön

Mistä lajikkeista valmistetaan jauhot Raision myllyllä?

Osa lajikkeista pysyy viljelyssä vuodesta toiseen, toiset tekevät lyhyitä pyrähdyksiä tilastoissa ja pelloilla.

29.11.2022

Vehnän keskilaatu on hyvä sadosta 2022. Valkuaispitoisuus esinäytteissä on keskimäärin 13,8 % ja sakoluku peräti 325. Hehtolitrapaino (83,4 kg/hl) on myös poikkeuksellisen korkea.

 

Vehnälajikkeiden välillä on eroja vaikka kasvukauden sääolosuhteilla on myös todella suuri merkitys. Kun verrataan lajiketuloksia kahden kasvukauden välillä eli 2021 ja 2022, niin verrataan tuloksia kyseisen kasvukauden keskilaatuun eli lajikkeet jotka ovat keskiarvoa parempia sekä valkuaispitoisuuden että sakoluvun suhteen.

 

 

Vuonna 2021 parhaiksi lajikkeiksi nousivat Calispero, Jaarli, Quarna ja Sibelius. Vuonna 2022 keskimääräistä parempia ovat Calispero, Jaarli, Lennox, Marble, Quarna ja Sibelius.

Paremmuus on toki suhteellinen käsite. Jos erä täyttää keskilaatuisen myllyvehnän laatukriteerit; valkuaispitoisuus 12,5 % ja sakoluku 220, niin erää voidaan käyttää monipuolisesti vehnäjauhojen valmistukseen. Toisaalta huippulaatua tarvitaan tiettyihin tuotteisiin ja silloin lajikkeen huippuominaisuudet nousevat esiin.

Viljelyvarmuus on myös hyvän lajikkeen piirre. Monenlaisissa olosuhteissa syntyy myllylaatua. Mitä haastavammat olosuhteet sitä enemmän korostuvat lajikkeen ominaisuudet. Viljelijän ammattitaito ja panostus näkyvät myös onnistumisena. Oikea-aikaisuus, täsmällisyys ja ammattimaisuus korostuvat entisestään, kun tuotantokustannukset nousevat ja ääriolosuhteet yleistyvät.

Lajikkeita on runsaasti

Raision vehnämyllylle toimitetut erä koostuvat yli 20 eri lajikkeesta. Kuitenkin pääsato muodostuu muutamasta lajikkeesta. Eniten toimitetuilla lajikkeilla on selkeä yhteys niihin lajikkeisiin, jotka ovat laadultaan parhaita.

Haku