Hyppää sisältöön

Rukiin sopimuskausi 2024

30.06.2023

Rukiin käyttö on ollut hienoisessa laskussa viime vuosina. Ruisleipä mielletään hyvin terveelliseksi, mutta kaiken kaikkiaan me kaikki kuitenkin syömme ruisleipää hieman vähemmän kuin aikaisemmin. Ruistuotteet ovat myös hyvin kotimarkkinavetoisia, vaikka jonkin verran myös ruistuotteita viedään Suomesta.

Rukiin terveellisyysvaikutukset ihmiselle itsestään selviä – myös pellon kasvukunnolle merkittävä

Meille ihmisille ruis on terveellistä, mutta myös pellon kasvukunnolle ruis on terveellinen vaihtoehto syysmuotoisena viljelykasvina. Ruis kylvetään jo elo-syyskuussa, joten usein peltolohko on vain muutaman viikon ilman kasvipeitettä. Viljelykiertonäkökulmasta rukiin viljelyn soisi lisääntyvän. Silloin tarvitaan kuitenkin rukiille muutakin käyttöä kuin elintarvikekäyttö.

Rukiin rehukäyttöä on tutkittu ja kohtuullisessa määrin ruis sopii kotieläinten ruokintaan. Käyttöä kuitenkin rajoittavat mielikuvat, tasainen saatavuus ja usein myös muita rehukasveja selvästi korkeampi hinta. Pitemmällä tähtäimellä näihin pitää löytää ratkaisuja, jotta ruis sitkeänä, kohtuullisena talvehtijana pysyy ja vahvistuu viljatilan kasvivalikoimassa.

Sopimuskausi 2024 raisiolaisittain

Kevätviljojen kasvukausi on vasta alkupuolella, mutta loppukesän suunnitelmia on jo tehty. Raisio tekee viljelysopimuksia rukiista kasvukaudelle 2024. Sopimusvaihtoehtoina ovat markkinahintainen sopimus, kiinteähintainen sopimus ja toimitusjaksosopimus. Syksyn 2024 sopimushintatieto löytyy Raision verkkosivuilta raisio.com/viljelijat/viljelykasvien-hinnat/. Rukiin laatuvaatimukset ovat ennallaan. Sakoluvun osalta kannattaa muistaa, että kaikille laaduille on käyttöä ja tarvetta. Joten sakoluvusta riippumatta, aina kannattaa selvittää Raision viljanostajilta tarve ja toimituspaikka.

Rukiin toimitukset pitkin satokautta

Iso osa ruissadoista toimitetaan edelleen myllyille puintikautena. Tähän on monia käytännön syitä ja perinteitä. Ruista käytetään myllyillä kuitenkin satokauden jokaisena viikkona ja kuukautena melko tasaisesti. Siksi myös rukiin toimitusten hajauttaminen pitkin satovuotta on tulevaisuuden kehittämiskohde rukiin sopimuskulttuurissa.

Haku