Raisio-konsernin taloudelliseen raportointiprosessiin liittyvien sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan järjestelmien tavoitteena on varmistaa tilinpäätöksen ja taloudellisen raportoinnin luotettavuus, lakien ja säädösten noudattaminen sekä toiminnan eettisyys, tehokkuus ja kannattavuus.
Raision sisäisen valvonnan perustan muodostavat konsernin arvot ja ohjeistukset.
Hallituksella on kokonaisvastuu taloudelliseen raportointiin ja riskienhallintaan liittyvien sisäisten valvonta- ja riskienhallintajärjestelmien järjestämisestä. Hallitus on nimittänyt tarkastusvaliokunnan, jonka tehtävänä on mm. varmistaa, että taloudellista raportointia, riskienhallintaa ja sisäistä valvontaa varten määritettyjä periaatteita noudatetaan. Toimitusjohtajalla on vastuu tehokkaan valvontaympäristön säilyttämisestä ja taloudelliseen raportointiin ja riskienhallintaan liittyvän sisäisen valvonnan toiminnasta.
Konsernin sisäinen valvonta on prosessi, johon osallistuvat hallitus, hallituksen tarkastusvaliokunta, johto ja koko henkilöstö. Sisäinen valvonta ei siten ole erillinen organisaatio, vaan osa konsernin kaikkea toimintaa.
Oikea taloudellinen raportointi merkitsee sisäisen valvonnan kannalta sitä, että tilinpäätökset antavat oikean kuvan konsernin toiminnasta ja taloudellisesta asemasta. Raision taloudellista raportointia hoidetaan yhtenäisin periaattein kaikissa konserniyhtiöissä. Niin sisäisessä kuin ulkoisessa raportoinnissa sovelletaan kansainvälisiä tilinpäätösstandardeja (International Financial Reporting Standards, IFRS).
Taloudellisen raportoinnin luotettavuuden edellytyksenä on prosessien asianmukainen valvonta. Konsernin taloudellista raportointia koordinoi konsernin taloushallinto, joka vastaa taloudellisen raportointiprosessin ja siihen liittyvien valvontajärjestelmien ylläpidosta ja kehittämisestä. Konsernin taloushallinnon palvelukeskus, ulkomaisten tytäryhtiöiden taloushallinnot ja liiketoimintojen controllerit vastaavat valvonnan käytännön toteuttamisesta. Riippumaton tilintarkastaja tarkastaa ulkoisen tulosraportoinnin oikeellisuuden ja seuraa myös sisäistä raportointia.
Taloudellisen raportoinnin valvonta pohjautuu konsernin määrittelemiin raportoinnin periaatteisiin ja ohjeistuksiin. Tilinpäätösstandardien tulkinta ja soveltaminen on keskitetty konsernin taloushallintoon, joka myös valvoo standardien ja ohjeiden noudattamista. Raportointiprosessin samoin kuin budjetointi- ja ennustamisprosessin määrittämisestä ja keskitetystä ylläpitämisestä vastaa konsernin taloushallinto. Käytössä on yhdenmukainen raportointijärjestelmä ja samoja periaatteita sovelletaan koko konsernissa. Konsernin raportointiohjeet ja -periaatteet sekä taloudelliseen raportointiin ja valvontatoimenpiteisiin liittyvät ohjeet ovat kaikkien taloudelliseen raportointiin osallistuvien saatavilla konsernin intranetissä.
Keskeisin ohjauksen ja valvonnan väline on konsernin kuukausittainen talous- ja ennusteraportointiprosessi, jossa analysoidaan liiketoimintayksikköjen tuloksia ja poikkeamia ennusteisiin sekä edellisen vuoden tuloksiin. Konsernin ja liiketoimintayksikköjen tulosta ja muita tunnuslukuja seurataan konsernin johtoryhmän säännöllisillä kokouksilla, joilla varmistetaan toiminnan tuloksellisuus ja tehokkuus sekä myös sisäisen valvonnan toimivuutta. Lisäksi liiketoimintayksiköt seuraavat liiketoimintansa myynnin ja tuloksen kehitystä tätä tiheämmällä frekvenssillä, useimmiten päivätasolla.
Raisio on määrittänyt merkittävimpien liiketoimintojen osalta prosessinsa ja niihin liittyvät toiminnanohjausjärjestelmän tukemat valvontatoimenpiteet samoin kuin prosesseihin liittyvät muut valvontatoimenpiteet. Tietojärjestelmillä on sisäisen valvonnan kannalta tärkeä merkitys, koska useat valvontatoimenpiteet perustuvat tietotekniikkaan. Talousprosessiin liittyvät tiedonsiirrot on pyritty automatisoimaan mahdollisimman pitkälle ja automatisointia kehitetään edelleen. Järjestelmien ja tiedonsiirtoprosessien arviointiin on käytetty ulkopuolisia auditoijia.
Riskien tunnistamisella ja niiden arvioinnilla on tärkeä merkitys sisäisen valvonnan onnistumiselle. Jotta konsernin toiminnan tehokkuutta ja tuloksellisuutta voidaan valvoa, on riskejä kyettävä hallitsemaan. Raision sisäisen valvonnan on annettava johdolle varmuus siitä, että laadittua riskienhallintapolitiikkaa noudatetaan.
Raision riskienhallintapolitiikassa on määritelty riskienhallinnan tavoitteet, periaatteet ja vastuut. Riskienhallinta on määritelty toiminnaksi, jonka tavoitteena on tunnistaa ja arvioida merkittävät ulkoiset ja sisäiset epävarmuustekijät, jotka voivat uhata strategian toteuttamista ja tavoitteiden saavuttamista. Tunnistettuja riskejä pyritään mahdollisuuksien mukaan poistamaan, välttämään, vähentämään tai siirtämään. Raision riskikenttä jakaantuu strategisiin riskeihin, operatiivisiin riskeihin, vahinkoriskeihin ja talousriskeihin. Erityinen paino on ennaltaehkäisevällä toiminnalla ja sen kehittämisellä. Riskienhallinta on osa konsernin jokapäiväistä toimintaa ja päätöksentekoa. Elintarvikkeita ja rehuja valmistavan konsernin riskienhallinnassa turvallisuudeltaan puutteellisten tuotteiden aiheuttamat vahingot ja niihin liittyvät vastuuriskit ovat keskeinen aihe.
Konsernin taloushallinto vastaa riskienhallinnan koordinoinnista, kehittämisestä ja seurannasta. Riskienhallinnan kehittämisessä käytetään tarvittaessa myös ulkopuolisia neuvonantajia. Konsernin taloushallinto vastaa koko konsernin käsittävistä vakuutusohjelmista. Vakuutusten kattavuutta arvioidaan muun muassa toimipaikkojen riskikartoituksen yhteydessä.
Liiketoimintayksiköt toteuttavat käytännön riskienhallintatyötä riskienhallintapolitiikan ja konsernin taloushallinnon ohjeiden mukaisesti. Operatiivinen vastuu on kunkin yksikön ja toiminnon johdolla. Yksiköt kartoittavat ja tunnistavat riskejä muun muassa budjetoinnin ja talousraportoinnin yhteydessä. Kriisitilanteissa toimimiseen sekä kriisiviestintään on valmistauduttu.
Kukin liiketoimintayksikkö ja palvelufunktiot ml. rahoitus raportoivat tärkeimmistä riskeistään konsernin talousjohtajalle, joka raportoi riskeistä edelleen toimitusjohtajalle, konsernin johtoryhmälle ja hallitukselle.
Pääsääntöisesti sisäisen tarkastuksen tehtävät on Raisiossa katsottu tarkoituksenmukaiseksi sisällyttää konsernin taloushallinnolle ja liiketoimintojen controllereille, jotka raportoivat konsernin talousjohtajalle riskienhallintaan sekä sisäiseen valvontaan ja tarkastukseen liittyvissä asioissa. Sisäisen valvonnan havainnoista ja liiketoiminnan riskeistä raportoidaan hallitukselle ja sen tarkastusvaliokunnalle osana kuukausittaista taloudellista raportointia.
Sisäisten kontrollien toimivuuden tarkastaminen on sisällytetty vuosittaiseen tilintarkastukseen. Tarvittaessa konserni ostaa myös erikseen määriteltyihin kohteisiin sisäisen tarkastuksen palvelua konsernin ulkopuolelta. Kun konserni käyttää ulkopuolelta ostettua sisäisen tarkastuksen palvelua, tämä raportoi suoraan hallitukselle.
LähipiiritoimetRaisio Oyj noudattaa lähipiiritoimien osalta voimassa olevia lakeja ja määräyksiä sekä Suomen listayhtiöiden hallinnointikoodin 2020 suosituksia (nähtävillä osoitteessa cgfinland.fi).
Yhtiön hallitus on vahvistanut konsernin sisäisen ohjeistuksen lähipiirin ja lähipiiritoimien tunnistamiseksi sekä periaatteet lähipiiritoimien seuraamiseksi ja arvioimiseksi. Yhtiön taloushallinto ylläpitää luetteloa lähipiiriin kuuluvista osapuolista ja kerää näitä koskevat lähipiiritapahtumatiedot kerran vuodessa. Lähipiiriluettelo ei ole julkinen eikä sen tietoja luovuteta kolmansille osapuolille mahdollisia tiedon saantiin oikeutettuja viranomaistahoja ja tilintarkastajia lukuun ottamatta.
Yhtiön sisäinen tarkastus käy läpi kerätyt tiedot ja raportoi niistä tilintarkastajille ja hallituksen tarkastusvaliokunnalle. Tarkastusvaliokunnan tehtävänä on seurata ja arvioida miten yhtiön ja sen lähipiirin kesken tehtävät sopimukset ja muut oikeustoimet täyttävät vaatimukset tavanomaiseen liiketoimintaan kuulumisesta sekä markkinaehdoista. Mikäli lähipiiritoimi poikkeisi yhtiön tavanomaisesta liiketoiminnasta tai sitä ei toteutettaisi muutoin kuin tavanomaisin kaupallisin ehdoin, tulee liiketoimi viedä hallituksen päätettäväksi.
Yhtiö julkistaa sovellettavien lakien ja sääntöjen mukaisesti olennaiset lähipiiritoimet pörssitiedotteena. Yhtiö raportoi lähipiiritoimista vuosittain konsernitilinpäätöksen yhteydessä ja selostaa lähipiiritoimien periaatteet ja prosessit vuosittain annettavassa selvityksessä Yhtiön hallinto– ja ohjausjärjestelmästä.
Lähipiirirekisterin tietosuojaseloste
Raisio-konserni on sitoutunut toimimaan vastuullisesti ja arvojensa sekä yleisten toimintaperiaatteidensa (Code of Conduct) mukaisesti sekä noudattamaan liiketoiminnassa lakeja sekä viranomaisten ohjeita ja määräyksiä. Näiden päämäärien saavuttamiseksi on välttämätöntä, että olemme aina tietoisia mahdollisista rikkomuksista ja väärinkäytöksistä, jotka liittyvät toimintaamme.
Raisio-konsernissa on käytössä menettely ja kommunikaatiokanava, jonka kautta konsernin palveluksessa oleva henkilö tai konsernin asiakas, yhteistyökumppani tai muu sidosryhmään kuuluva voi ilmoittaa halutessaan myös nimettömänä Raisio-konserniin tai sen toimintaan liittyvistä epäillyistä väärinkäytöksistä.
Ilmoituksen voi tehdä epäilyistä tai havainnoista koskien epäeettistä toimintaa tai väärinkäytöksiä, joita voivat olla esimerkiksi lakien ja säännösten noudattamatta jättäminen, Raision yleisten toimintaperiaatteiden (Code of Conduct) vastainen toiminta, korruptio, lahjonta tai eturistiriidat taikka finanssimarkkinoita ja erityisesti arvopaperimarkkinoita koskevien säännösten ja määräysten rikkominen.