Hyppää sisältöön

Ympäristöystävälliset pakkaukset

Pakkausvalintojamme ohjaavat tuotteen laadun ja säilyvyyden takaaminen, pakkauksen kierrätettävyys ja mahdollisimman vähäinen muovin määrä.

Päätavoitteet vuosille vuosille 2022–2025

  • Kaikki pakkauksemme ovat kierrätettäviä vuoden 2025 loppuun mennessä. Lisäämme uusiutuvien ja kierrätysmateriaalien käyttöä.​
  • Tavoite on jatkuvasti vähentää pakkausmuovin ja -materiaalin määrää. Pitkällä aikavälillä tavoite on luopua muovipakkauksista.​
  • Lisäämme kuluttajien tietoisuutta vastuullisuudesta ja pakkausten kierrättämisestä.

Kestävän kehityksen tavoite 12

Haluamme tehdä kierrättämisen helpoksi

Tärkeä tavoitteemme on kannustaa kuluttajia vastuullisuuteen ja pakkausten kierrättämiseen. Kierrätysmerkintöjen lisäksi painamme pakkauksiin myös selkeät sanalliset ohjeet siitä, miten pakkauksen voi kierrättää. Kuluttajia kiinnostavat myös muut vastuullisuuteen liittyvät tiedot kuten tieto hiilineutraalista tuotannosta.

Yksi keskeisistä pakkausmateriaaleihin liittyvistä haasteista on se, että kuluttajien mahdollisuudet kierrättää kuluttajatuotteiden pakkausmateriaalit vaihtelevat eri markkinoilla. Pyrimme löytämään kaikilla markkinoilla kierrätettäviä pakkausvaihtoehtoja.

Olemme ensimmäisten joukossa, joiden valmistamien pakkausten korkit pysyvät pakkauksissa kiinni

Vuonna 2022 olemme työskennelleet erityisesti SUP-direktiivin hyvien tavoitteiden toteuttamiseksi ja tehneet muutoksia tuotannossa, jotta voimme laittaa juomatuotteisiimme uudet korkit etuajassa. Siirrymme vuoden 2023 aikana käyttämään korkkeja, jotka pysyvät juoma-pakkauksissa kiinni, kuten direktiivi edellyttää.

Uudella käytännöllä pyritään estämään korkkien päätyminen ympäristöön. Pakkaus on myös kätevä käyttää ja se on helppo kierrättää, sillä koko pakkauksen korkkeineen saa kierrättää kartonkina.

Lue lisää

Härkis-pakkauksia

Jatkuvaa kehitystyötä

Teemme jatkuvasti yhteistyötä tutkimuslaitosten, pakkausvalmistajien ja paperiteollisuuden kanssa uusien kartonkipohjaisten pakkaus-vaihtoehtojen löytämiseksi tuotteillemme. Osana pakkausten ympäristöystävällisyyttä vältämme turhaa pakkaamista ja ylisuuria pakkauksia.

Tutkimme myös mahdollisuuksia vähentää muovin määrää nykyisissä pakkauksissamme.

  • Elovena®-välipalakeksien kääre vaihtui vuonna 2023 materiaaliin, joka sopii kartonkikierrätykseen. Uusi pakkaus vähentää käyttämämme muovin määrää.
  • Vuonna 2023 Härkis®-tuotteet saivat uudet pakkaukset, joissa on 85 % vähemmän muovia käytössä kuin vanhoissa pakkauksissa. Uuden pakkausmallin myötä säilyvyysaika piteni kuukaudesta kuuteen kuukauteen. Muutos on merkittävä hävikin hallinnassa.

Vaikka suosimmekin kartonkimateriaaleja, muovista ei pystytä kokonaan luopumaan: nestemäisiä tuotteita sisältävissä pakkauksissa tarvitaan pieni määrä muovia, jotta pakkaus kestää sekä kosteutta että rasvaa ja jotta tuote säilyy moitteettomana. Valmistamiemme juomien kartonkipakkausten korkit valmistetaan kasvipohjaisesta muovista, jonka raaka-aineena käytetään sokeriruokoa.

 

Raisio sitoutunut Green Deal -sopimukseen

Raisio on allekirjoittanut muovisten kertakäyttöisten annospakkausten kulutuksen vähentämistä koskevan Green Deal -sopimuksen. Green Dealin tärkeät tavoitteet istuvat hyvin siihen pitkäjänteiseen vastuullisuustyöhön, jota Raisiolla on jo vuosia tehty pakkausmuovin ja -materiaalin määrän vähentämiseksi.

🌿 Green Deal -sopimuksen taustalla on tiettyjen muovituotteiden ympäristövaikutusten vähentämiseen liittyvä EU-direktiivi. Sen tavoitteena on vähentää muoviroskan määrää ympäristössä, etenkin merenrannoilla, sekä edistää kiertotaloutta. Tavoite on vähentää kokonaan tai osittain muovista valmistettuja kertakäyttöisiä elintarvikepakkauksia, joiden sisältö on valmista syötäväksi suoraan astiasta.

🌿 Raisio on sitoutunut kartoittamaan sekä vaihtoehtoja muovisille kertakäyttöisille annospakkauksille että pakkausvaihtoehtoja, jotka sisältävät nykytasoa vähemmän muovia. Olemme sitoutuneet kouluttamaan henkilöstöämme ja viestimään kuluttajille kertakäyttöisten pakkausten ympäristövaikutuksista, vaihtoehtoisista ratkaisuista, kierrätysvaihtoehdoista ja roskaamisen ehkäisemisestä.

🌿 Materiaalitehokkuustyömme tavoitteena on vähentää ruoan valmistuksen, jakelun ja kulutuksen ympäristövaikutuksia: keskiössä ovat uusiutuvista materiaaleista valmistetut pakkaukset, elintarvike- ja ruokahävikin pienentäminen sekä tuotannon sivu- ja jätevirtojen parempi hyödyntäminen.

”Muovisten kertakäyttöisten annospakkausten kulutuksen vähentämistä koskeva Green Deal -sopimus koskee vain yksittäin myytäviä, suoraan pakkauksesta syötäviä tuotteita, joita kuluttajan ei tarvitse ennen syömistä valmistaa, joten Green Deal koskee vain hyvin pientä osaa Raision tuotevalikoimasta. Siksi jatkamme Green Deal -sopimuksen lisäksi jo pitkään jatkunutta materiaalitehokkuustyötämme”, Raision laki- ja vastuullisuusjohtaja Sari Koivulehto-Mäkitalo toteaa.

Haku