Hyppää sisältöön

Terveellinen ruoka

Tuotteiden maku ja terveellisyys ovat meille sydämen asia. Kasvipohjaiset tuotteemme vastaavat myös hyvin kuluttajien pyrkimyksiin lisätä ruokavalioon kasvipohjaisia tuotteita.

Päätavoitteet vuosille 2022–2025

  • Vähintään 80 % tuotteistamme on terveellisiä vaihtoehtoja omissa tuoteryhmissään vuoden 2025 loppuun mennessä.​
  • Puhumme terveellisen ja ilmastoystävällisen ruokavalion puolesta.​
  • Lisäämme kasvipohjaisten tuotteiden määrää valikoimassamme.​

Ruokamurros on mahdollisuus

Maailma ruoan ympärillä on muutoksessa. Ruokaketjun toimijat tekevät tahoillaan arvokasta työtä rakentaakseen ympäristön ja ilmaston kannalta kestävämpää yhteistä ruokajärjestelmää.

Meille ruokamurros on mahdollisuus, ja vuonna 2021 tekemämme strategiset päätökset edistävät omalta osaltaan kestävää ruokajärjestelmää laajemminkin. Olemme investoineet kasvipohjaisiin elintarvikkeisiin, ja investointiemme ansiosta voimme tarjota kuluttajille mahdollisuuden tehdä kestävämpiä ruokavalintoja.

Tuotevalikoimamme on laajentunut huomattavasti sekä härkäpaputuotteilla että uuden tehtaamme valmistamilla kasvipohjaisilla tuotesarjoilla.

Beanit Härkis ja Elovena Kahviin

 

Keskitymme terveelliseen ja hyvänmakuiseen ruokaan

Kehittäessämme tuotteita kiinnitämme erityistä huomiota tuotteiden hyvään makuun, kuidun määrään, rasvan laatuun sekä sokerin ja suolan määrään – pyrkien mahdollisimman hyvään kokonaisuuteen maun ja terveyden kannalta.

Tuotekehityksen tueksi olemme määritelleet kaikille tuoteryhmille terveellisyyskriteerit, joissa huomioidaan kussakin tuoteryhmässä terveyden kannalta olennaiset asiat. Raision näkemys terveellisestä ruuasta pohjautuu ravitsemustieteen vahvistamiin ja yleisesti hyväksyttyihin käsityksiin. Sitä mukaa, kun ravitsemustieto lisääntyy, päivitämme myös kriteereitämme ja pidämme ne kehityksessä mukana.

Tuotevalikoimaa on kehitetty suunnitelmallisesti entistä terveellisemmäksi, ja vuoden 2021 lopussa 81 % kuluttajatuotteistamme oli terveellisiä.

Raision terveellisen ruuan kriteerit tuoteryhmäkohtaisesti

Raision podcastissa sukelletaan terveellisen ja kestävän syömisen teemoihin

Ruoka on kuumempi puheenaihe kuin koskaan, ja netti on pullollaan näkemyksiä siitä, kuinka ihmisen tulisi syödä – ei ihme, että monen pää on pyörällä. Syömisen sietämätön keveys on podcast, jossa sukelletaan erilaisiin terveellisen ja kestävän syömisen teemoihin yhdessä asiantuntijavieraiden kanssa.

Seuranasi ovat sarjan juontajat urheilija Miia Sillman, Raision ravitsemusasiantuntija Marja Vakkuri sekä Raision yhteiskuntasuhdesuhdepäällikkö Jukka Kajan. Löydät podcastin kaikilta tunnetuimmilta alustoilta. Tervetuloa mukaan!

Kuuntele jaksot Spotifyssa

Jakso 1: Osaavatko suomalaiset enää kokata terveellistä ruokaa?

Tässä jaksossa tarjoamme vinkkejä terveellisen ruuan valmistukseen. Saako ruuasta maukasta ilman suolaa ja rasvaa? Mitkä ovat kotikokkien yleisimmät sudenkuopat? Onko uusavuttomuus vallannut Suomen keittiöt? Jakson vieraanamme on Marttaliiton kehittämispäällikkö, ravitsemusasiantuntija Maija Soljanlahti.

Jakso 2: Onko viherpesu saanut rinnalleen terveyspesun?

Terveys kiinnostaa enemmän kuin koskaan, ja erilaisia näkemyksiä riittää vegaanitrendistä proteiinivillitykseen. Mistä kuluttaja tietää, mikä on terveellistä ja mikä ei? Miten oikeasti terveellisen tuotteen tunnistaa? Mikä suomalaisten ravitsemuksessa on pielessä? Jakson vieraana terveysmyyttejä avaamassa on elintarviketieteiden tohtori ja ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm.

Jakso 3: Pitääkö prosessoitua ruokaa tai lisäaineita pelätä?

Tässä jaksossa perehdymme elintarvikkeiden turvallisuuteen. Onko prosessoitu ruoka epäterveellistä? Uskaltaako eineksiä syödä? MIlloin valmisruoka on hyvä vaihtoehto? Jakson vieraana on ravinnon turvallisuuden professori Marina Heinonen.

Jakso 4: Onko krutonkien tekeminen nahistuneesta leivästä oikeasti ekoteko?

Tässä jaksossa avataan myyttejä kestävästä ruoantuotannosta. Onko lihan poisjättämisellä oikeasti merkitystä? Onko norjalainen lohi ongelmaton valinta? Onko järkevää kuljettaa tänne ruokaa toiselta puolelta maapalloa? Onko yksilön valinnoilla ylipäätään yhtään mitään väliä? Entä mitä tarkoittaa planetaarinen ruokavalio? Myyttejä murskaa kanssamme tietokirjailija sekä maa- ja metsätaloustieteiden maisteri Mari Koistinen.

Jakso 5: Kuinka saada ihmiset syömään kasvisruokaa?

Tällä hetkellä käynnissä on suuri ruokamurros – eikä maailma muutu helpolla. Tunteita kuumentavat muun muassa Helsingin kaupungin päätös tarjoilla tilaisuuksissaan vain kasvisruokaa. Miksi ihmiset syövät liikaa lihaa? Onko pakko paras porkkana? Entä kuinka oman ruokavalion muutos kannattaisi toteuttaa? Aiheesta kanssamme keskustelemassa on tällä kertaa Suomen ympäristökeskuksen tutkimusprofessori Minna Kaljonen.

Jakso 6: Onko kaura supervilja?

Kaura on kuumaa tavaraa muuallakin kuin puurossa, sillä kyseistä viljaa hehkutetaan tällä hetkellä jopa kosmetiikassa asti. Jaksossa perehdymmekin siihen, mikä tekee kaurasta superviljan. Kehittääkö kaura urheilijan suoritusta? Entä mistä hyvän kauratuotteen tunnistaa: paljonko kauraleivässä tulee olla kauraa? Kaiken kaurasta kertoo jakson vieraamme, Raision tutkija Lotta Nylund.

Jakso 7: Aiheuttaako huono ruokavalio suolistosairauksia?

Tässä jaksossa sukellamme suoliston sekä mikrobien maailmaan. Onko huono ruokavalio syy yleistyneille suolistosairauksille? Aiheuttavatko suolistomikrobit ylipainoa? Entä kuinka mikrobeja voidaan hyödyntää? Millainen ylipäätään on toimiva vatsa? Mikrobien maailmaa avaa jakson vieraamme, Helsingin yliopiston tutkija Reetta Satokari.

Jakso 8: Voiko korkean kolesterolin päätellä ihmisen ulkonäöstä?

Tässä jaksossa perehdymme kolesteroliin. Mistä se tulee ja miksi se on niin vaarallista? Mistä sydänperäiset äkkikuolemat johtuvat? Miksi hoikkakin voi heittää henkensä kesken hiihtolenkin? Entä mitä oman sydänterveyden eteen kannattaa tehdä? Jakson vieraana toimii Kolesteroli-Kovasenakin tunnettu lääkäri ja professori Petri Kovanen.

Haku