Hyppää sisältöön

Rukiin sakoluvun vastaanottoraja on 90 – lähetä rukiista esinäyte

16.08.2023

Kostea ja lämmin sääjakso romahdutti rukiin sakoluvut elokuun alussa. Ruis oli valmista puitavaksi, mutta kosteat kelit siirsivät puintien aloitusta ja edistymistä aiheuttaen sakolukujen laskun. Raisioon on vastaanotettu jo kymmeniä rukiin esinäytteitä ja myös ruiseriä on vastaanotettu sekä Nokian että Raision myllyille.

Rukiin sakoluvut romahtivat

Sakoluvut ovat selvästi viime vuosia alempana, kun keskilaatu on 130 tienoilla esinäytteiden perusteella. Lajikkeiden väliset erot tarkentuvat, mutta selkeä ero voidaan nähdä jo nyt. Hybridilajikkeissa sakoluku on kestänyt populaatiolajikkeita paremmin.

Torajyviä ei onneksi erissä ole juurikaan tavattu ja hehtolitrapaino on hyvä. Raisiossa ja Nokialla rukiin sakolukuraja on 90, joka on ollut alaraja jo useamman kauden. Poikkeuksellista on se, että noin kolmannes sadosta jää tämän rajan alle.

Nyt tulee lähettää esinäyte myös rukiista

Kaikille rukiin sopimusviljelijöille on lähetetty esinäytepussi esinäytteiden lähettämistä varten. Nyt näitä pusseja ja mahdollisuutta ennakkoanalyysiin tulee hyödyntää. Ota siis näyte myös rukiista ja lähetä se viljalabraan analysoitavaksi. Tulokset näet ehti niiden valmistuttua viljalaarista.

Nokialla viljalaboratorio on siirtynyt väistötiloihin, jotka sijaitsevat laboratoriorakennuksen vieressä. Jos tuot näytteet Nokian myllylle, niin voi tuoda näytteet uusiin tiloihin. Jos tuot näytteet ns. virka-ajan ulkopuolella, voit jättää näytteet vanhan labran luukusta, kuten ennenkin.

Rukiin vastaanotto Raisiossa ja Nokialla

Vastaanotamme ruista Raisiossa ja Nokialla. Ostamme ruista vain sopimuksilta. Satokaudelle 2024 emme tee tällä hetkellä rukiin viljelysopimuksia.

Rukiin laatuhinnoittelu 2023

Haku