Hyppää sisältöön

Leipä on herkullinen, terveellinen ja edullinen – nyt vietetään Leipäviikkoa

11.09.2023

Tällä viikolla vietetään Leipäviikkoa. Tutkimusten mukaan suomalaiset haluavat syödä hyvältä maistuvaa, terveellistä, kotimaista ja edullista leipää. Ensisijaisesti leivän on oltava hyvää, mutta terveellisyys sekä viime aikoina myös kotimaisuus ja edullisuus ovat korostuneet.

Leipä taipuu moneksi ja se sopii aamiaiselle, lounaalle, välipalalle ja iltapalaksi. Leipävalinnalla ja täytteillä voi vaikuttaa voileivän terveellisyyteen sekä hintaan. Itselle maistuvilla päällisillä sen saa sopimaan omaan makuun. Tämän vuoden teema Leipäviikolla on #voikkariapöytään.

Leipä on myös ympäristön ystävän valinta, sillä kotimaisen leipäviljan viljely on ilmastoystävällistä. Vaikka leipää päätyy edelleen liikaa muualle kuin suuhun, niin asian voi kääntää myös toisinpäin. Leipä- ja Hävikkiviikolla leivän täytteissä kannustetaan käyttämään edellisen päivän ruokia, jolloin ruokahävikkiä saadaan pienennettyä. Leipä onkin hyvä alusta hävikkiruoalle. Netti on myös pullollaan hyviä ohjeita, miten voit hyödyntää jo hieman kuivahtanutta leipää.

Vilja jauhoiksi ja jauhot leiviksi

Raision sopimusviljelijöiltä hankkimasta ja myllyissä jauhamasta viljasta, vehnästä, kaurasta ja rukiista, suuri osa tehdään edelleen jauhoiksi Suomessa toimivien leipomoiden, suurien ja pienempien, tarpeisiin. Vaikka kauralle on nykyään paljon käyttökohteita, niin iso osa kaurasta syödään juuri leipänä. Sunnuntai taas on kaikille tuttu tuote ja useimmille juuri leipomisen kautta.

Siispä oikein maukasta Leipäviikkoa!

Lisää ideoita Leipätiedotuksen nettisivuilla

Lisää ideoita Sunnuntain verkkosivuilta.

Haku