Hyppää sisältöön

Toimitusjohtajan katsaus

Puolivuosikatsaus H1 2022

Puolivuotisjakso on koetellut Raision reagointikykyä yllättäviin tilanteisiin. Olen erittäin tyytyväinen kykyymme toimia täysin poikkeuksellisessa markkinatilanteessa. Välttämättömät päätökset yhtiön rakenteeseen Venäjän hyökkäyssodasta johtuen tehtiin harkitusti mutta ripeästi. Keskeisten raaka-aineiden ennennäkemätön hinnannousu koetteli kannattavuutta jakson aikana, mutta hinnankorotukset palauttivat kannattavuuden jakson loppua kohden jo lähemmäs hyväksyttävää tasoa.

Toisen vuosineljänneksen aikana saimme päätökseen Venäjän kuluttajaliiketoiminnan myynnin sekä päätimme siirtää Raisioaquan lopetettuihin liiketoimintoihin ja ryhtyä etsimään liiketoiminnalle uutta omistajaa. Kalanrehuliiketoiminta on herättänyt mielenkiintoa ja uskomme, että yritysmyynti toteutuu kuluvan tilikauden aikana. Tämän jälkeen Raisio on erittäin fokusoitunut terveellisten elintarvikkeiden sekä ainesosien valmistaja ja globaali markkinoija.

Ensimmäisen vuosipuoliskon liikevaihto kasvoi 13,9 % ollen 108,7 (95,5) miljoonaa euroa ja vertailukelpoinen liiketulos 5,9 (9,6) miljoonaa euroa. Toinen vuosineljännes, jolloin saimme vietyä kohonneita raaka-aine-, pakkaus- ja kuljetuskustannuksia hintoihin, oli kannattavuudeltaan huomattavasti ensimmäistä parempi. Liikevaihto Q2:lla kasvoi 11,2 %, ollen 55,5 miljoonaa euroa ja vertailukelpoinen liiketulos parani vertailukauteen nähden ollen 4,4 (4,1) miljoonaa euroa ja 7,9 % (8,3) liikevaihdosta. Huomionarvoista on erityisesti se, että merkittävimmät hinnankorotukset astuivat voimaan vasta kesäkuun alussa.

Jatkuvien liiketoimintojen liikevaihdon huomattavaan kasvuun vaikuttivat sekä kohonneet myyntihinnat mutta myös uusien tuotteiden menestys markkinoilla. Elovena®-brändin kasvu on ilahduttavaa; yli 31 prosenttia vertailukauteen nähden. Raaka-aineiden huima kallistuminen vaikutti rahavirtaan tuntuvasti, ollen -1,4 (12,6) miljoonaa euroa. Raaka-aineiden saatavuuden varmistaminen oli korkealla prioriteeteissamme katsauskauden aikana, sillä riittävyys syntyneessä poikkeustilanteessa on ollut epävarmaa. Vahvan taseen mahdollistamana kannustimme myös talousvaikeuksissa olevia viljelijöitä lyhyillä maksuajoilla sekä tarjoamalla ennakkomaksua tulevasta sadosta. Globaali ruokajärjestelmä on sodasta johtuen edelleen sekaisin ja Raisiolle on tärkeää varmistaa oma toimintakykynsä tässä turbulenssissa. Kuluvan kauden viljasatoon liittyy aina epävarmuuksia, mutta tällä hetkellä näkymä kasvavan sadon osalta on joka tapauksessa vuotta 2021 parempi.

Päätetyt muutokset yhtiön rakenteessa eivät muuta yhtiön terveellisten, kasvipohjaisten elintarvikkeiden kasvuun luottavaa strategiaa. Näkemykseni mukaan iso kuva tukee edelleen näiden tuotteiden kysyntää sekä kotimaassa että eurooppalaisilla markkinoilla. On ymmärrettävää, että niin pandemia kuin sota Euroopassa heiluttavat kulutustottumuksia eivätkä trendit välttämättä jatku suoraviivaisesti. Raision strateginen asema on erittäin mielenkiintoinen ja toteutamme suunnitelmaa määrätietoisesti.

Kuten puolivuosikatsauksen luvuista voi päätellä, olemme pystyneet vastaamaan kevätkauden odottamattomiin käänteisiin hyvin ja tästä suuri kiitos koko henkilökunnallemme.

Pekka Kuusniemi
toimitusjohtaja
elokuu 2022
Raisio Oyj:n toimitusjohtajan Pekka Kuusniemen katsaus

Raisio Oyj:n toimitusjohtaja Pekka Kuusniemi

Haku