Hyppää sisältöön

Syysvehnän laatu on tyydyttävä

28.08.2023

Syysvehnän puinnit on pääsääntöisesti saatu tehtyä Lounais-Suomessa. Syysvehnä on hyötynyt kasvukauden lämmöstä ja toisaalta loppukauden kosteudesta. Luken arvion mukaan syysvehnän keskisato (koko Suomi) olisi 4140 kg/ha. Taso on hyvin lähellä pitkäajan keskiarvoa. Alueellista hehtaarisatotietoa ei vielä ole.

Raisioon toimitettujen esinäytteiden perusteella laatu on keskimääräinen ja syysvehnälle tyypillinen. Hehtolitrapaino on keskimäärin 82 kg/hl, sakoluku 300 ja valkuaispitoisuus 11,9 %. Reilu puolet näytteistä täyttää vastaanottokriteerit. Merkittävin hylkäyssyy on liian alhainen valkuaispitoisuus. Valkuaispitoisuuden vastaanottoraja on 11,5 %.

Myllylle vastaanotettu laatu on vastaavasti 83,5, 320 ja 12,6. Laatu on viime vuotta parempi, mutta toisaalta viime vuoden sato oli hyvin pieni.

Merkitse lajiketieto viljapassiin

Tähän mennessä eniten on vastaanotettu Ceylonia ja Skagenia. Laatuvaihtelua lajikkeiden välillä on jonkin verran, mutta koska kausi on alussa, kovin pitkälle meneviä johtopäätelmiä ei voi tehdä. Jotta laatutietoutta voidaan kerätä ja jakaa, on äärimmäisen tärkeää, että kerrot lajikkeen toimituslupaa varatessasi ja merkitset lajiketiedon myös viljapassiin.

Syysvehnää voi toimittaa Raisioon ja Perniöön.

Haku