Esinäyte kannattaa lähettää heti sadonkorjuukiireiden jälkeen. Esinäyte kertoo sekä viljelijälle että ostajalle ennakkotiedon viljan laadusta.
Toimitusajan ja kuljetuksen sopimisen jälkeen on tärkeää täyttää viljapassi huolellisesti. Jokaisen toimituksen mukana tarvitaan viljapassi.
Ennen viljan vastaanottamista viljaerästä analysoidaan vastaanottonäyte, jonka perusteella kuorma myös hinnoitellaan. Vastaanottonäytettä säilytetään myllyn laboratoriossa vähintään 6 viikon ajan. Viljatilitys tapahtuu noin 30 vuorokauden kuluttua erän toimittamisesta.
Raision kanssa sopimuksen tehneet voivat lähettää näytteitä Ravintoraision viljalaboratorioon analysoitavaksi. Näytteet analysoidaan pääsääntöisesti Raision toimipisteen laboratoriossa, mutta poikkeuksena on, että suurimokauranäytteet analysoidaan Nokialla.
Mallasohran ja suurimokauran osalta hyväksytty esinäyte on välttämätön toimitusluvan saamiseksi. Muista viljoista, öljykasveista, härkäpavusta esinäytteen voi lähettää, mikäli vaikuttaa siltä, että erä ei täytä vastaanottovaatimuksia.
Suosittelemme keräämään ja lähettämään esinäytteen heti puintien jälkeen analysoitavaksi, vaikka myyntisuunnitelmat olisivatkin vasta myöhemmin satokauden aikana. Tällöin analyysitiedot ovat tiedossa siinä vaiheessa, kun viljaa tai öljykasveja halutaan toimittaa.
Esinäytetutkimuksen tarkoituksena on ohjata oikeanlaatuinen vilja eri tuotantolaitosten raaka-aineeksi.
Esinäyte tulee ottaa huolellisesti mahdollisimman pian kuivatuksen jälkeen, mielellään varastoon siirron yhteydessä. Mitä paremmin näyte kuvaa toimitettavaa viljaerää, sitä varmemmin säästytään yllätyksiltä viljan toimituksissa.
Näytteet toimitetaan joko Raision lähettämässä näytepussissa tai muussa puhtaassa pussissa viljalaboratorioon. Suosittelemme muovisen näytepussin käyttöä, koska silloin kosteusanalyysin tulos on mahdollisimman luotettava. Paperipusseissa tulevista näytteistä emme haihtumisen vuoksi analysoi kosteutta. Sopiva koko näytteelle on noin 600-800 g.
Viljelijän nimi, osoitetiedot, viljalaji ja -lajike, näytteen edustaman viljaerän koko sekä viljelijän mahdollisest omat merkkitiedot.
Vehnä-, luomuvehnä-, mallasohra-, härkäpapu- ja öljykasvinäytteet lähetetään osoitteeseen:
Ravintoraisio Oy
Viljanäytteet
Raisionkaari 55
21201 RAISIO
Vastaanottajan puhelinnumero: 044 7819094
Suurimokaura-, luomusuurimokaura-, suurimo-ohra- ja ruisnäytteet lähetetään osoitteeseen:
Ravintoraisio Oy
Viljalaboratorio
Rounionkatu 55
37101 NOKIA
Vastaanottajan puhelinnumero: 044 7818982
Analyysistä lähetetään Viljalaariin analyysituloste. Näytteen analysointi saattaa kestää ruuhka-aikana useita viikkoja.
Ennen kuorman tekoa viljan myyjän on varmistuttava kuljetuskaluston puhtaudesta. Tarvittaessa lava on pestävä, jotta vältytään vieraiden hajujen ja makujen tarttumisesta viljaan.
Irtorehujen kuljetuskalustoa saa käyttää vain rehuviljojen ajoon. Viljakuorma on peitettävä välittömästi lastauksen jälkeen. Myös vastaanottonäytteen oton jälkeen kuorma on peitettävä. Peittämättömän viljakuorman päällä ei saa kävellä.
Ruuhkien välttämiseksi sovittuja tuloaikoja on ehdottomasti noudatettava. Annettu toimitusaika tarkoittaa saapumisaikaa näytteenottoon.
Raision toimipisteessä toimitusaikoja jaetaan tasatunneille klo 7.00-14.00 (näytteenotto suljetaan klo 14.45).
Vaikka viljaerälle on sovittu toimituspaikaksi Raisio, tilanteen mukaan viljan toimitus voidaan ohjata Raision näytteenoton jälkeen joko Raision siilostoihin tai Naantalin satamaan.
Ravintoraisio Oy
Raisionkaari 55
21200 RAISIO
Ostajat:
Vesa Kaitanen puh. 040 574 4819
Terttu Koskela puh. 044 770 6819
Raisiossa vastaanotetaan kevätvehnää, syysvehnää, luomukevätvehnää, ruista, suurimokauraa, härkäpapua ja rehuohraa.
Ravintoraisio Oy
Rounionkatu 55
37101 NOKIA
Ostajat:
Vesa Kaitanen puh. 040 574 4819
Terttu Koskela puh. 044 770 6819
Nokialla vastaanotetaan suurimokauraa, suurimo-ohraa, luomusuurimokauraa, ruista ja kevätvehnää.
Mallasohraa ostamme Suomen Viljavan varastoihin (Turenki) tai suoraan Viking Maltin tehtaalle Lahteen.
Viking Malt Oy
Niemenkatu 18
15140 LAHTI
puh. (03) 864 216 tai 050 569 6820
Öljykasveja ostamme Suomen Viljavan siiloihin eri paikkakunnille tai suoraan Mildolan tehtaalle Kirkkonummelle.
Mildola Oy
Satamatie 64
02460 Kantvik
puh. 010 402 2530
Vientitarkoituksiin ostamme erilaatuisia eriä vehnää, kauraa ja ohraa. Vastaanottopaikkoina on pääsääntöisesti Suomen Viljavan satamavarastot.
Suomen Viljava Oy:n toimituspaikkojen yhteystiedot, näet ne tästä linkistä!
Viljapassi on kuormakirja, joka on laadittu vilja-alan yhteistyöryhmässä yhteistyössä viljakaupan, teollisuuden ja muiden viljasektorin toimijoiden kanssa.
Viljapassi sisältää tiedot toimitettavasta vilja-, öljykasvi- tai valkuaiskasvierästä ja sen tuotannosta, varastoinnista ja kuljetuksesta. Viljelijä täydentää tiedot tuotantoon liittyen ja kuljettaja kuljetukseen liittyvät tiedot sekä tiedot edellisistä lasteista. Viljapassi toimitetaan huolellisesti täytettynä ja allekirjoitettuna kuorman mukana. Kuorman vastaanottaja kuittaa kuorman vastaanotetuksi, kun kuorma toimitetaan perille.
Viljapassi parantaa kotimaisen viljaketjun jäljitettävyyttä ketjun eri osissa ja yhtenäinen viljalähete tuo osaltaan lisäarvoa ketjun kaikille toimijoille.
Mikäli toimittaja ei ole tyytyväinen viljelykasvien analyysituloksiin, hän voi pyytää jälkitarkastusanalyysia 14 vuorokauden sisällä tilityslaskelman saamisesta. Virallinen jälkitarkastusanalyysi tehdään kuormanäytteen rinnakkaisnäytteestä ja analyysin tekee ulkopuolinen laboratorio, esimerkiksi Ruokaviraston laboratorio. Tarkastusanalyysi voidaan tehdä myös Ravintoraisio Oy:n viljalaboratoriossa, jos tarkastuksen pyytäjä niin haluaa.
Jälkitarkastusanalyysin tulos huomioidaan tilityksessä, mikäli se poikkeaa alkuperäisestä tuloksesta enemmän kuin määritystarkkuus sallii. Esimerkiksi Ruokavirasto antaa määrittämälleen ohran valkuaispitoisuudelle +/–0,4 prosenttiyksikön tarkkuuden. Jos Ruokaviraston analysoima tulos on yli 0,4 prosenttiyksikköä suurempi tai pienempi kuin kuormanäytteestä vastaanoton yhteydessä saatu tulos, johtaa tarkastusnäyte tilityksen korjaamiseen.
Mikäli vastaanottorajoista joustetaan, koskevat joustot vain vastaanoton yhteydessä tehtäviä analyysituloksia. Jos viljan toimittaja on tällaisessa tapauksessa tyytymätön analyysituloksiin, täytyy jälkitarkastusanalyysin tuloksen osoittaa tavaran laadun olevan vastaanottovaatimusten mukaista. Raisio maksaa jälkitarkastusanalyyseistä aiheutuneet kulut, mikäli tarkastustulos johtaa tilityksen muutokseen. Muussa tapauksessa kulut veloitetaan tarkastuksen pyytäjältä.
Vastaanoton yhteydessä viljalaboratoriossa varmistetaan paitsi viljaerän käyttölaatu myös sen kauppakuntoisuus ja samalla saadaan hinnoittelussa tarvittavat analyysitulokset. Vastaanoton yhteydessä tehtävien määritysten tarkoituksena on ohjata oikeanlaatuinen vilja eri tuotantolaitosten raaka-aineeksi.
Raisio analysoi itse tai teettää analysoinnin viljelykasvien näytteenoton toimituspaikoissa. Vastaanottopaikkakunnasta riippuen vastaanottonäytteen analyysit voi tehdä myös Suomen Viljava Oy, Viking Malt Oy tai Mildola Oy.
Tehtaille saapuvien vastaanotettavien erien hinnoitteluanalyysit tehdään kuormanäytteistä. Kuormanäyte otetaan useasta kohtaa ja viljan toimittajalla tai hänen edustajallaan on oikeus seurata kuormanäytteen ottoa.
Raisio punnitsee viljan ja tekee laatumääritykset yleisesti hyväksytyillä menetelmillä. Viljan vastaanottokelpoisuus määritetään kuormanäytteen analyysituloksen perusteella. Näyte otetaan automaattinäytteenottajalla jokaisesta viljakuormasta. Viljan vastaanottonäyte toimii myös hinnoitteluperusteena.
Myllyviljan- ja mallasohranäytteiden rinnakkaisnäytteet säilytetään vähintään kaksi viikkoa tilityksestä. Myös hylättyjen kuormien rinnakkaisnäytteet säilytetään kaksi viikkoa.
Viljelykasvierät tilitetään keskimäärin 30 vrk:n kuluessa vastaanotosta seuraavasti:
Tilityksien maksupäivää voidaan siirtää viljelijän pyynnöstä 60 vuorokauden päähän toimituksesta ja siitä maksetaan 1 %:n vuotuinen korko. Maksupäivä on tällöin kuukauden ensimmäinen tilityspäivä.
Elintavikemarkkinalain muutoksen takia tilityksiä ei voi siirtää enää automaattisesti seuraavalle kalenterivuodelle, vaan maksu on lain mukaan tapahduttava aina 60 vuorokauden kuluessa toimituksesta.
Tilitysasioissa lisätietoa antaa Jenna Silver. Katso yhteystiedot
Luonnonmukaisesti tuotettujen viljojen eli luomuviljojen tuotanto on sekä meillä että maailmalla lisääntynyt voimakkaasti viime vuosien aikana. Raision tuotevalikoimissa Elovena- ja Sunnuntai-luomutuotteita on ollut jo usean vuoden ajan. Myös luomuviljojen hankinta on sitä kautta kasvanut ja kasvaa edelleen.
Laadukkaan luomuraaka-aineen hankinnan turvaamiseksi Raisio tekee viljelysopimuksia luomumyllyvehnästä ja luomusuurimokaurasta.
Luomuviljojen laatuvaatimukset ovat pääsääntöisesti samat kuin tavanomaisten viljojen laatuvaatimukset. Kun luomuvilja käytetään elintarvikkeiden tai korkealaatuisten rehujen valmistukseen, käyttötarkoitus asettaa laatuvaatimukset myös luomuraaka-aineelle.
Luomuelintarvikeviljoista kannattaa lähettää aina esinäyte etukäteen. Luomusuurimokauran esinäytteet lähetetään analysoitaviksi Nokian myllyn laboratorioon ja luomukevätvehnänäytteet Raisioon.
Luomusuurimokaura vastaanotetaan Nokian myllylle ja luomukevätvehnä Raision myllylle. Luomuviljojen perushinnat noteerataan päivittäin paikkakuntakohtaisesti. Hintanoteeraukset löydät Viljelykasvien hintataulukosta. Laatuhinnoittelu tapahtuu tavanomaisten viljojen ja valkuaiskasvien taulukoiden mukaan.
Toimitettaessa luomuviljaerää Raision vastaanottopisteisiin, tulee jokaisen erän mukana olla viljapassi, joka on huolellisesti täytetty kaikilta osin sekä viljelijän, viljaerän että kuljetuksen tietojen osalta. Luomuviljatoimituksessa on huolehdittava, että luomutuotantoa koskevat kohdat ovat aina täytettynä.
Raision viljan ostajat palvelevat ammattitaidolla ja kokemuksella. Heidän kanssaan löydät varmasti sopivan toimitusajankohdan ja -paikan viljallesi.