Elintarvikeyhtiö Raisio täyttää 85 vuotta. Helmikuussa 1939 perustetusta mylly-yhtiöstä on kasvanut kansainvälinen elintarviketeollisuusyritys, jonka tutut ja arvostetut brändit, kuten Benecol®, Elovena® ja Härkis®, ovat osa miljoonien kuluttajien arkea.
Vaikka 85 vuoteen mahtuu monia vaiheita, ruokamurros ja kasvipohjaisen ruuan mahdollisuudet on tunnistettu yrityksessä jo noin 20 vuotta sitten, kun yritys alkoi painottaa toiminnassa elintarvikkeita ja jättää muita toimialueita taakseen. Jo tuolloin todettiin, että kuluttajien hyvinvointia edistävä tuoteportfolio tarjoaa erinomaisen pohjan vastuulliselle liiketoiminnalle. Kuluttajia tarkkaan kuunnellen tuotevalikoima on vuosien varrella muuttunut vastatakseen globaaleihin kuluttajatrendeihin. Parikymmentä vuotta sitten myös systemaattinen vastuullisuustyömme alkoi saada muotonsa.
Kun yritys vuonna 2019 juhli 80-vuotista taivaltaan, toiminta oli kirkastunut entisestään ja sekä nykyinen tarkoitus että strategia vastuullisuusohjelmineen ovat pysyneet kirkkaana koko henkilöstön mielessä.
Vuosikymmenten aikana yrityksen tuotevalikoimassa on ollut satoja tuotteita ja tuotemerkkejä, joista nykyään keskitymme niihin, joita kuluttajat ovat kautta vuosikymmenten rakastaneet. Vanhimpien joukkoon kuuluu 1960-luvulle juontuva Sunnuntai®, jonka arvellaan saaneen nimensä siitä, että yrityksen ensimmäinen vehnämylly käynnistettiin sunnuntaina 25.10.1942. Sunnuntai®-brändiäkin pidempi historia on kaikkien suomalaisten tuntemalla Elovena®-brändillä, sillä Elovena®-kauratuotteita on valmistettu jo vuodesta 1925 lähtien. Elovena® syntyi viipurilaisessa Karjalan myllyssä, josta se kulki Vaasan Höyrymylly Osakeyhtiön kautta lopulta Raisio-konserniin 1990-luvulla. Brändeistä kansainvälisesti tunnetuin on Benecol®. Benecol®-tuotteissa käytettävä kolesterolia alentava kasvistanoliesteri on Raision oma innovaatio ja kolesterolin alentamisen edelläkävijä. Benecol®-tuotteita on ollut markkinoilla kohta 30 vuotta. Raision tuotevalikoimissa on nykyään myös toinen suomalainen innovaatio, Härkis®. Sekin on saanut syntynsä intohimosta terveelliseen ruokaan ja rakkaudesta suomalaiseen raaka-aineeseen. Raisiolle sen matka kulki yrityskaupan myötä täydentämään visiotamme kasvipohjaisen syömisen tulevaisuudesta.
Me Raisiolla näemmekin ruokamurroksen ja kasvipohjaisen ruuan mahdollisuuksien lähteenä, joka luo innostusta ja kasvua koko Suomelle. Siksi olemme viime vuosina investoineet merkittävästi ja lisänneet omia kasvun mahdollisuuksiamme.
Koko pitkän historian ajan olemme toimineet alkutuotannon ja kaupan välisenä linkkinä, jalostaen suomalaisen maatalouden raaka-aineita kuluttajien arvostamien brändien tuotteiksi ruokapöytiin eri puolilla maailmaa. Keskitymme terveelliseen ja vastuullisesti tuotettuun ruokaan, ja tuotteissamme korostuvatkin hyvinvointi, terveellisyys, maku ja kestävä kehitys. Me teemme ruokaa suurella sydämellä, tarkoituksenamme tuoda terveyttä meille ja maapallolle.
Raisio Oyj sai alkunsa Oy Vehnä Ab:sta, mylly-yhtiöstä, jonka lounaisen Suomen vehnänviljelijät perustivat 3. helmikuuta 1939. Yhtiön oli määrä jauhaa osakkaiden tuottamaa viljaa ja markkinoida jauhoja.
Toisen maailmansodan takia myllyn rakentaminen viivästyi, joten se käynnistettiin vasta vuoden 1942 lopussa. Suuri osa maan myllykapasiteetista menetettiin luovutettujen alueiden mukana Neuvostoliitolle joten uusi, tehokas mylly oli tarpeen. Viljatuotteet olivat tiukasti säännösteltyjä. Jakelusta huolehti kansanhuoltoministeriö, joten markkinointiongelmia uudella yhtiöllä ei ollut.
Raision ensimmäinen tuotemerkki oli Vakio-vehnäjauho. Sunnuntai®-vehnäjauho syntyi vuonna 1967 ja sai rinnalleen leivontamargariinin ja muitakin leivontaan liittyviä tuotteita. Sunnuntai® on edelleen Raision vahvimpia tuotemerkkejä.
Myllyn sivutuotteista alettiin valmistaa rehuseoksia vuonna 1948. Niukoista raaka-aineista alkeellisin laittein valmistetut sekoitukset eivät tosin ansaitse nykyaikaisten rehuseosten arvonimeä. Ensimmäinen varsinainen rehutehdas valmistui vuonna 1960, jolloin kahdessa tunnissa saatiin tehdyksi rehumäärä, jonka valmistamiseen oli kymmenen vuotta aikaisemmin tarvittu koko vuorokausi.
Vuonna 1970 Raisioon valmistui uusi rehutehdas ja yhtiöllä oli sen lisäksi maatilarehuja valmistavat tehtaat Anjalankoskella ja Oulussa sekä erikoisrehuyksiköt Hämeenlinnassa ja Uudessakaarlepyyssä.
Mallastamon rakentaminen oli nuorelle yhtiölle suuri hanke. Koneiden saantivaikeudet olivat niin suuret, että kaikki mallastamon tarvitsemat laitteet rakennettiin itse sekalaisista osista, jotka olivat jääneet metalliteollisuudelle tähteiksi koneista ja laitteista, joita Suomi toimitti sotakorvauksena Neuvostoliitolle. Raision ensimmäiset olutmaltaat valmistuivat vuonna 1950. Maltaiden vienti käynnistyi vuonna 1968 toimituksilla Ruotsiin.
Vuonna 1950 Raisioon, Vehnän naapuriksi perustettiin kasviöljytehdas, Oy Kasviöljy-Växtolje Ab. Tämän yhtiön toimesta rypsin viljely tuotiin Suomeen ja laajennettiin maataloudelle merkittäväksi tuotannon alaksi. Yhtiö alkoi toimia kiinteässä yhteistyössä Vehnän kanssa. Vuonna 1987 nämä yhtiöt fuusioitiin Raision Tehtaat Oy Ab:ksi, jonka nimi myöhemmin muutettiin Raisio Yhtymä Oyj:ksi. Rypsi menestyi alkuvuosina hyvin, se oli satoisa ja viljelijöilleen oikea rahakasvi. Suomalainen rypsiöljy tuotiin markkinoille v. 1954 R Talousöljyn nimellä.
Margariinitehdas syntyi Raisioon toisaalta siksi, että kasviöljytehtaan jalostama rypsiöljy oli silloisille margariinitehtaille uusi ja outo raaka-aine, jonka menekin edistämiseksi piti kehittää omaa jatkojalostusta. Toisaalta yksityiset vähittäiskauppiaat olivat ajan hengen mukaisesti halukkaita oman tehtaan rakentamiseen.
Margariini Oy:n perustamiseen johtanut päätös tehtiin Oy Kasviöljy-Växtolje Ab:n hallintoneuvoston kokouksessa vuoden 1956 alussa. Puheenjohtajana tuossa kokouksessa toimi Urho Kekkonen, joka myöhemmin samana vuonna valittiin Suomen Tasavallan presidentiksi. Margariinitehtaan ensimmäinen kuluttajatuote oli Raisa-margariini v. 1958.
Kauppiaiden ja leipomoliikkeen harjoittajien tulo omistajina mukaan samaan yhtymään maataloustuottajien kanssa osoittautui Raisio Yhtymälle menestykselliseksi. Omistajien kautta syntyi myös suora yhteys koko elintarvikeketjuun: alkutuotantoon, jalostukseen ja kauppaan. Margariiniyhtiö fuusioitiin emoyhtiöönsä Raisio Yhtymään vuonna 1995.
Ruokaperunateollisuutta harjoittava tehdas perustettiin Vihantiin vuonna 1961.
Raision kemianteollisuuden voidaan sanoa alkaneen vuonna 1961, jolloin valmistui ensimmäinen erillinen kemiallista tuotantoa harjoittava tehdasyksikkö, rasvahappojen tislaamo. Kasviöljytehdas ja mylly olivat tosin jo aikaisemminkin toimittaneet joitakin kemiallisia tuotteita, kuten vernissaa, teknisiä öljyjä ja liimajauhoja.
Rasvakemiallisen yksikön tuotteet olivat tislattuja rasvahappoja saippua-, pesuaine- ja kynttiläteollisuudelle sekä rasvahapoista edelleen jalostettuja rasva-amiineja.
Raision lähellä Mietoisissa aloitettiin vuonna 1971 painopaperien päällystyksessä käytettävien lateksien valmistus. Tästä alkoi Raision mittavaksi kasvanut yhteistyö paperiteollisuuden kanssa.
Varsinaisen kasvuvauhdin Raision kemianteollisuus sai vuonna 1976, jolloin Raisioon valmistui vehnätärkkelystehdas. Kahdeksan vuotta myöhemmin Raisio osti Suomen suurimman perunatärkkelyksen jalostajan, Hämeen Peruna Oy:n. Yhtymästä oli näin tullut Suomen johtava tärkkelysten ja tärkkelysjalosteiden valmistaja.
Tärkkelys on erinomainen raaka-aine monille jatkojalosteille. Oma tärkkelystuotanto oli vahva pohja, joka johti yhtymän kemianteollisuuden ripeään kasvuun ja suuntasi sen yhä selvemmin paperiteollisuuden sideaineiden ja erikoiskemikaalien toimittajaksi.
Raision ensimmäinen ulkomainen tuotantolaitos käynnistyi Ruotsissa 1981. Se oli tärkkelyksiä jatkojalostava Raisio Aktiebolag. Kemianteollisuus hyödynsi sittemmin paperikemian osaamistaan ja laajensi tuotantoaan Eurooppaan, Amerikkaan ja Kaukoitään.
Syksyllä 2003 Raisio Chemicalsille päätettiin etsiä uusi teollinen omistaja, kun konsernin uuden strategian mukaisesti voimavarat päätettiin keskittää Ravinto- ja Life Sciences -liiketoimintojen kehittämiseen. Kesällä 2004 Raisio Chemicals myytiin Ciba Specialty Chemicalsille.
Benecol®-innovaation julkistaminen 16.11.1995 herätti mittavan kansainvälisen kiinnostuksen. Vuonna 2008 Benecol®-tuotteet lanseerattiin Aasian markkinoille: Intiaan, Indonesiaan ja Thaimaahan. Samana vuonna Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto (EFSA) antoi hyväksyvän kannanoton Benecol®-tuotteiden terveysväitehakemuksesta koskien sairauden riskin vähentämistä. Kasvistanoliesteri sai myös Kiinan terveysministeriön hyväksynnän kasvistanoliesterin lisäämisestä maassa markkinoitaviin elintarvikkeisiin.
Tammikuussa 2009 kasvistanoliesteri valittiin yhdeksi kymmenestä tärkeimmästä ravitsemusinnovaatiosta maailmassa European Journal of Clinical Nutrition -tiedelehdessä.
Benecol®-tuotteiden sisältämä kasvistanoliesteri sai GRAS-statuksen vuonna 2013. Samana vuonna Benecol®-tuotteet lanseerattiin Hongkongin ja Filippiinien markkinoille. Brasilian markkinoille tuotteet lanseerattiin vuonna 2014 ja Etelä-Koreaan vuoden 2015 helmikuussa.
Marraskuussa 2014 toteutuneen liiketoiminnan oston Johnson & Johnson -yhtiöiltä myötä Benecol®-kuluttajatuotteiden kotimarkkinat ovat Iso-Britannia, Irlanti ja Belgia. Benecol®-kuluttajatuotteiden kotimarkkinoita ovat lisäksi Puola, Suomi, Portugali ja Hongkong. Benecol®-liiketoimintaan kuuluu myös Benecol®-tuotteiden ainesosan, kasvistanoliesterin, myynti lisenssipartnereille. Benecol®-tuotteita myydään lähes 30 maassa ja Benecol® on maailman tunnetuin kolesterolia alentavien elintarvikkeiden brändi.
Raision hallitus päätti syksyn 2003 aikana arvioida uudelleen vuonna 2001 laadittua visiota ja strategiaa. Konsernin voimavarat päätettiin keskittää Ravinto- ja Life Sciences -liiketoimintojen kehittämiseen. Raisio Chemicalsille päätettiin etsiä uusi teollinen omistaja. Ciba Specialty Chemicals valikoitui useiden tarjokkaiden joukosta taloudellisesti ja teollisesti parhaaksi vaihtoehdoksi ja kesällä 2004 Raisio Chemicals siirtyi Ciban omistukseen.
Uuden strategian mukaan Raisio keskittyi hyvinvointia tuottavan kasviperäisen ravinnon kehittämiseen ja elintarvikkeiden turvallisuuden varmistamiseen. Keväällä 2005 yrityksen nimi muuttui Raisio Yhtymä Oyj:stä Raisio Oyj:ksi.
Vuonna 2006 Raision organisaatiorakenne uudistettiin ja perustettiin neljä tulosyksikköä: Elintarvike, Rehu & Mallas, Ainesosat ja Diagnostiikka. Marraskuun 2006 lopussa Matti Rihko valittiin toimitusjohtajaksi.
Vuoden 2007 tärkeimmäksi tavoitteeksi asetettiin kannattavuuden parantaminen, toimintojen tehostaminen ja virtaviivaistaminen. Tämän myötä Raisio myi peruna- ja diagnostiikkaliiketoimintansa ja toteutti useita pienempiä rakenteellisia muutoksia. Raisio allekirjoitti yhdessä kumppaninsa McNeilin kanssa sopimukset Benecol-oikeuksien palautumisesta Raisiolle.
Vuonna 2008 Raisio lisäsi tuotteen hiilidioksidipäästöt kertovan CO2e-merkin Elovena®-kaurahiutaleisiin ja loi siten mittarin merkitsemiseen. Vuonna 2009 Raisio merkitsi ensimmäisenä maailmassa tuotteeseen sen kokonaisvedenkulutuksen kertovan H2O-merkin.
Raisio myi makeisliiketoiminnan vuoden 2017 lopussa ja naudanrehuliiketoiminnan vuonna 2018.
Vuonna 2018 oli rakentamisen vuosi, jolloin määriteltiin Raision tarkoitus ja arvot sekä julkaistiin uusi strategia ja vastuullisuusohjelma. Raision tarkoitus on: Ruokaa suurella sydämellä. Terveyttä meille ja maapallolle. Yhtiön arvot ovat rohkeus, reiluus ja innostus. Vuosien 2019–2021 strategiassa on selkeä fokus terveelliseen, vastuullisesti tuotettuun ruokaan.
Vuonna 2021 Raisio osti Beanit®- ja Härkis® -tuotteistaan tunnetun Verso Food Oy:n ja julkaisi uuden strategian vuosille 2022–2025. Strategia rakentuu kolmelle painopistealueelle: Benecol®-tuotteisiin ja kasvistanoliesteriratkaisuihin, kaurapohjaisiin kuluttajatuotteisiin ja kauraan teollisuuden raaka-aineena sekä kasviproteiineihin. Samana vuonna valmistui kokonaan uusi kasvipohjaisten tuotteiden hiilineutraali tehdas, jonka ensimmäiset kuluttajatuotteet saatiin kauppoihin syyskuussa 2021.