Hyppää sisältöön

Kauralajikkeissa runsauden pula

Kesä kasvatti laadukkaan kaurasadon, mutta lajikkeissa on eroja. Uudet lajikkeet tuovat lisäarvoa viljelyyn, mutta palveleeko kymmenien lajikkeiden kirjo myllyä tai viljelijää?

09.11.2022

Kesän satoa on nyt vastaanotettu Raision myllyille kolme kuukautta. Kauraa on toimitettu paljon ja laatu on hyvä. Vaikka kesän satoa 2022 vastaanotetaan vielä lähes 10 kuukautta, niin keskimääräinen laatu muuttuu yllättävän vähän tämän päivän laskelmista.

Raision viljalaboratorioissa on analysoitu esinäytteitä lähes 40 lajikkeesta. Lajikekirjo alkaa Akselin ja Veli-kauran kautta Lioniin ja Sandyyn. Vastaanotetut erät koostuvat yli 20 lajikkeesta. Jotain lajiketta on toimitettu vain yksi erä ja yleisimpiä kymmeniä kuormia. Lajikohtainen laatutieto karttuu talven aikana, sillä yksittäisistä näytteistä ei pitkälle meneviä johtopäätöksiä voi tehdä.

Raision lajiketulokset alkusyksyn perusteella

Nokian myllyn käyttämä kaura on viljelty pääsääntöisesti Pirkanmaalla, Varsinais-Suomessa, Satakunnassa ja Hämeessä. Kauran tuottajia on satoja ja siksi meidän yhteenvedot eivät ole tieteellistä tutkimusta, vaan yhteenveto niistä näytteistä tai eristä, joita meille on toimitettu. Tämä kannattaa vertailuja tutkaillessa muistaa. Toisaalta tieto tulee juuri käytännön viljelystä ja on siksi mielenkiintoista myös viljelijän näkökulmasta.

Hehtolitrapaino ja lajikkeet

Nokian myllylle 75 % kaurasta muodostuu noin kymmenestä lajikkeesta. Suurimman osuuden ovat alkukauden osalta napanneet Avenue, Niklas, Benny, Matty ja Avanti. Näillä lajikkeilla myös jyväkoko on hyvä ja keskimääräistä parempi. Niklas jää muista hieman jälkeen johtuen varmasti sen aikaisuudesta ja sitä kautta ehkä heikommasta kuivuuden kestävyydestä. Jyväkoko vaikuttaa myllyn prosessissa saantoon, sillä silloin ytimen koko suhteessa kuoreen on hyvä. Vaikka jyväkokoon vaikuttaa kasvuolosuhteet, niin selvästi parhaat lajikkeet ovat pärjänneet myös hankalimmissa olosuhteissa parhaiten.

 

 

Entä sitten ensi kesänä

Vuoden pimeimpänä aikana näkymä uuteen kasvukauteen tuntuu olevan hyvin kaukana. Mutta kuten kaikki olemme huomanneet aika kiiruhtaa nopeasti ja yhtäkkiä on hetki, kun pitää päättää kylvettävät lajikkeet. Kylvösiemen kauppa on alkanut ja myös saatavuus on hyvä, onnistuneen kasvukauden jälkeen. Pikaisella vilkaisulla siemenpakkaamoiden verkkosivuille selviää, että kauralajikkeita on myös tulevalle kasvukaudelle runsaasti saatavilla. Sertifioitua siementä on tarjolla yli 20 lajikkeesta ja aivan uusiakin on lähes kymmenkunta.

Uusissa lajikkeissa paras potentiaali?

Lajiketietoa on saatavissa monesta lähteestä, mutta siitä huolimatta valinta on vaikea. Valintaprosessia voi helpottaa tieto, että tarjolla olevien uutuuksienkaan satotasoissa tai laatutasoissa käytännön viljelyssä ei mahdottomia eroja ole. Käytännön ohjeena voisi olla, että lajiketta kannattaa vaihtaa muutaman vuoden välein, jotta pääsee hyötymään jalostajien työstä ja uudempien lajikkeiden tarjoamasta sato- ja laatupotentiaalista. Vaikka käytännön viljelyssä lajikkeiden väliset erot tasoittuvat, niin selvää on, että uusimmissa lajikkeissa potentiaalia on vanhoja enemmän.

Haku