Raisio Oyj:n Tutkimussäätiön (Säätiö) hallitus on 24.11.2023 pidetyssä kokouksessaan päättänyt jakaa vuodelle 2024 seitsemän apurahaa, yhteensä 172 083 euroa. Apurahapäätökset koskevat vuonna 2024 tehtävää tohtorintutkintoon tähtäävää jatko-opintotyötä. Huomioiden muualta saatuja väitöstutkijoiden apurahoja tai yliopistojen väitöskirjatutkijan mahdollisia palkallisia tutkijapaikkoja Säätiö jakaa vuonna 2024 yhteensä 135 210 euroa kuudelle väitöskirjatutkijalle.
Säätiön apurahat on tarkoitettu väitöstyötutkijan palkka-apurahaksi. Väitöstyötutkijan, jonka aihe hyväksytään Säätiön tuen piiriin, on mahdollisuus saada palkka-apurahaa enintään neljäksi vuodeksi edellyttäen, että opinnot etenevät suunnitelmien mukaisesti. Säätiön palkka-apurahalla tuettava väitöstyö voi kestää maksimissaan 4 vuotta. Jatko-opintojen apurahoista päätetään vuosittain erillisen hakemuksen pohjalta.
Lokakuussa 2023 järjestetyn apurahahakuprosessin pohjalta Säätiölle jätettiin määräajan sisällä 16 uutta apurahahakemusta ja 5 jatkoapurahahakemusta. Haettu kokonaissumma oli 478 433 €.
Raisio Oyj:n tutkimussäätiö tukee tieteellistä tutkimustyötä, joka liittyy elintarvikkeiden sekä niiden ainesosien kehittämiseen, ominaisuuksiin ja tuotantomenetelmien kehittämiseen. Myös elintarvikkeiden ja elintarvikeainesosien tuoteturvallisuuteen ja elintarvikkeiden kaupallistamiseen liittyvät tutkimukset kuuluvat säätiön toimintapiiriin.
Säätiö on viime vuosina toteuttanut tavoitteensa myöntämällä henkilökohtaisia palkka-apurahoja tohtorintutkintoon tähtäävään jatko-opiskeluun. Lisäksi Säätiö jakaa tunnustusstipendejä hyville pro gradu-töiden tekijöille.
Vuonna 2024 jaettavat apurahat
Nazia Deoghare, Valtion teknillinen tutkimuskeskus VTT, (Mikrobiologian osasto, maatalous-metsätieteellinen tiedekunta, Helsingin yliopisto)
Väitöskirjan otsikko: Palkokasvien hyödyntäminen hiilineutraalina ja kestävänä raaka-aineena panimoteollisuudessa.
Väitöstutkimuksen tavoitteena on vähentää panimoteollisuuden ympäristövaikutuksia tutkimalla palkokasvien käyttöä ohran sijaan panimoprosesseissa. Tämä voi johtaa uusiin, terveellisiin ja innovatiivisiin juomiin joilla on pienemmät ympäristövaikutukset.
Katja Kantanen, Elintarvike- ja ravitsemustieteiden osasto, Maatalous-metsätieteellinen tiedekunta, Helsingin yliopisto
Väitöstyön otsikko: Oligosakkaridien vähentäminen liha-analogeista hyödyntämällä fermentaatiota, idätystä ja entsymaattista käsittelyä
Väitöskirjatyössä tutkitaan härkäpavun fermentaation, idätyksen ja entsymaaattisen käsittelyn vaikutuksia märkäekstruusioon ja liha-analogien oligosakkaridien, kuten raffinoosin, stakyoosin ja verbaskoosin, pitoisuuteen ja liha-analogien rakenteeseen, fysikaalis-kemiallisiin ja aistinvaraisiin ominaisuuksiin.
Sini Kuosmanen, Elintarvike- ja ravitsemustieteiden osasto ja taloustieteen osasto, maatalous-metsätieteellinen tiedekunta, Helsingin yliopisto
Väitöskirjan otsikko; Kasvipohjaiset ruokavaliot ja palkokasvien kulutus – kestävämpien ruokavalioiden edistämistä COM-B-mallin näkökulmasta
Väitöskirjatyö käsittelee siirtymää kohti kasvispainotteisempia ja kestävämpiä ruokavalioita erityisesti kuluttajan näkökulmasta. Väitöstyön erityisenä painotuksena on palkokasvien kuten kotimaisen härkäpavun ja herneen lisääminen ruokavalioon korvaamaan osittain eläinperäistä proteiinia. Väitöskirjassa tarkastellaan COM-B-mallin (Capability, Opportunity, Motivation, Behaviour) avulla vallitsevia syömisen ja ruuan valinnan tapoja keskittyen kasvispainotteiseen syömiseen.
Petri Lassila, Fysiikan laitos, Elektroniikan tutkimuslaboratorio, Helsingin yliopisto
Väitöstyön tavoitteena on kehittää uusia rasvoja kestävää kehitystä varten. Työssä hyödynnetään ultraäänellä toimivaa teknologiaa, jolla pystytään luomaan mikrometritason rakenteita mm. puoli – kiinteissä lipideissä.
Anna Puganen, Elintarviketieteet, Bioteknologian laitos, Teknillinen tiedekunta, Turun yliopisto
Väitöskirjan otsikko: Kauran lipidien ja haihtuvien yhdisteiden yhteydet kauran koettuun laatuun
Väitöskirjatyössä selvitetään lajikepuhtaiden kauraerien rasvakoostumusta sekä sen yhteyttä haihtuviin yhdisteisiin ja koettuihin flavoriominaisuuksiin sellaisenaan ja varastoinnin jälkeen. Väitöskirjatutkimuksen tavoitteena on tieteellinen tutkimus, joka tukee suomalaisen kauran monipuolista elintarvikekäyttöä.
Anton Örn, Laboratoriet för molekylärvetenskap och -teknik, Fakulteten för naturvetenskaper och teknik, Åbo Akademi
Väitöstyön otsikko: Harvinaisten sokereiden synteesi paikkaselektiivisen epimeroinnin kautta
Väitöstyön tavoitteena on kehittää kustannustehokas psikoosin tuotantomenetelmä, joka perustuu fruktoosin paikkaselektiiviseen katalyyttiseen epimerointireaktioon. Työn keskeinen sisältö on tutkia synteesissä tarvittavien monifaasisten katalyyttisten systeemien materiaaleja ja mekanismeja.
Vuoden 2024 stipendit:
Raision Oyj:n Tutkimussäätiö on vuonna 2024 jakanut seitsemän pro gradu- tai diplomityöstipendiä. Yhden stipendin arvo on 500€.
Itä-Suomen yliopiston stipendien saajat:
Vilma Liikonen, maisterintutkielma: Täysjyväviljat, tryptofaanimetabolia ja psyykkinen kuormittuneisuus
Anni Kuosmanen, maisterintutkielma: Kauran vaikutus koettuun kylläisyyteen ja fysiologisiin vasteisiin
Turun yliopiston stipendien saajat:
Carla Vecenâncio da Silva, Diplomityö: Ensimmäisen sukupolven lajienvälisten mansikkaristeymien aistinvaraiset ominaisuudet ja fenoliset yhdisteet
Zeynep Özturk, Diplomityö: Hyödyllisten mikrobikantojen ja yhteisöjen funktionaalinen kartoitus terveyttä edistävän fermentoinnin tueksi
Helsingin yliopiston stipendien saajat:
Katri Mäyrä, maisterintutkielma: Lypsylehmän elopainon muutosten yhteys tuotostasoon märehtimisaikaan ja aineenvaihduntaan
Tuuli Markkanen, maisterintutkielma: Järvisedimentin kestävän käyttötavan kehittäminen nurmen tuotannon kasvualustaksi
Enni Ala-Kurikka, maisterintutkielma: Maitohappokäymisen vaikutus durra-viljan fenolisiin yhdisteisiin