Hyppää sisältöön

Miten on? Haluaisitko itse glyfosaatilla maustettua pullaa tai puuroa?

04.09.2023

Sateitten lakoonnuttamat ja jälkiversonnan sekoittamat viljakasvustot ovat avanneet keskustelun glyfosaatin käytöstä ennen puinteja. Myös Ruotsissa käyttöönotettu poikkeuslupa glyfosaatin käyttöön on lisännyt viljelijöiden kyselyitä Raisiolle glyfosaatin käyttömahdollisuudesta kuivattaa kasvustoja ennen puinteja.

Hyvin haasteellisesta tilanteesta huolimatta Raision yksiselitteinen toimintamalli on, että emme vastaanota viljaa, joka on käsitelty glyfosaatilla ennen puintia. Kielto on sopimusehdoissa, mutta koskee myös sopimuksetonta viljaa. Kielto koskee kaikkia viljoja, kevätvehnää, suurimokauraa, suurimovehnää, suurimo-ohraa ja toki myös syysviljoja. Kielto koskee myös mallasohraa ja rehuviljoja, joita välitämme muille viljan käyttäjille. Viljelijän on  merkittävä tieto glyfosaatin käytöstä viljapassiin ja  allekirjoituksellaan vakuutettava antamansa tiedot oikeiksi.

Käyttökielto johtuu jäämäriskistä, joka on olemassa, vaikka puinnin ja käsittelyn välissä olevaa varoaikaa olisi noudatettu. Meistä kukaan ei halua ottaa riskiä siinä, että ihmisten tai kotieläinten ruuassa olisi glyfosaattijäämiä. Raisio teettää vuosittain käytettävästä viljasta jäämäanalyysit ja onneksi viime vuosien osalta vilja on ollut puhdasta tai jäämät ovat olleet erittäin alhaisia.

Rikkatorjunnassa glyfosaatin käyttö on edelleen sallittu puintien jälkeen ja ennen kylvöjä keväällä.

Haku