Hyppää sisältöön

Sopimuskausi 2024 on täällä

Sopimuskausi 2024 koostuu tutuista sopimusvaihtoehdoista sekä uudesta VarastoPlus-sopimusvaihtoehdosta

21.12.2023

Sopimuskaudelle 2024 on voinut tehdä sopimuksia syysviljojen osalta jo viime kesästä asti. Kevätviljojen osalta sopimusten tekeminen käynnistyy aktiivisesti vuoden vaihteen jälkeen.

Raision sopimusvalikoima muodostuu tutuista sopimusvaihtoehdoista. Viljelysopimus (markkinahintainen sopimus) ja kiinteähintainen sopimus ovat sopimuksia, joita voi tehdä kaikille myllyviljoille ja jotka muodostavat sopimustoiminnan rungon. KauraPlus- ja Laatuvehnäsopimus ovat kyseisten viljojen viljelyyn räätälöityjä sopimusvaihtoehtoja, jotka kannustavat ja palkitsevat hyvästä laadusta.

Uutena vaihtoehtona on VarastoPlus-sopimusmalli. VarastoPlus- sopimuksessa viljelijä varastoi viljaa omassa varastossaan ja siitä maksetaan palkkiota. Nykyisistä sopimusvaihtoehdoista jäävät pois Ennakkomaksusopimus sekä Toimitusjaksosopimus.

Sopimusehdot ovat edellä mainittuja muutoksia lukuun ottamatta pysyneet lähes ennallaan. Ainoa merkittävämpi muutos koskee kiinteähintaisen sopimuksen siirtomahdollisuutta.

VarastoPlus -sopimus on uusi sopimusvaihtoehto

Uutena sopimusmallina otetaan käyttöön VarastoPlus-sopimus. Sopimuksen tavoitteena on tasoittaa viljan toimituksia tasaisesti koko satokauden aikana viljelijöiltä myllyille ja korvata viljelijälle varastoinnista aiheutuvaa kustannusta.

VarastoPlus-sopimuserille maksetaan sopimuspalkkiota nousevasti riippuen toimitushetkestä. Sopimuskausi on jaettu neljään kahden kuukauden toimitusjaksoon, marraskuun alusta kesäkuun loppuun. Sopimuspalkkio on syksyn toimitusjaksolta 3 €/tn. Palkkio nousee asteittain ja on kesän toimitusjaksolle 9 €/tn.

VarastoPlus -sopimus tukee toimitusten hajauttamista pitkin talvikautta ja toisaalta sopii erinomaisesti viljelijöille, jotka keskittävät viljan toimittamisen kevätpuolelle. VarastoPlus-sopimukset tehdään viimeistään elokuussa 2024 ja samalla määritellään mille jaksolle toimitus ajoittuu. Jos Raisio syystä tai toisesta toivoo erän toimitusta aikaisemmin, mitä sopimus edellyttää, viljelijälle maksetaan sopimuspalkkio alkuperäisen toimitusjakson mukaan. Hinnan kiinnitys on mahdollista syksyn jaksolle syyskuun alusta alkaen ja kevään jaksoille marraskuun alusta.

Muutos Kiinteähintaiseen sopimuksen ehtoihin

Kiinteähintaisen sopimuksen ehtomuutos koskee tilannetta, että sopimuksen alaista viljaa ei pysty lainkaan toimittamaan. Ehtoihin on lisätty kirjaus, joka mahdollistaa sopimuserän toimittamisen seuraavalla kaudella, jos kasvukauden poikkeukselliset olosuhteet ovat merkittävästi vaikuttaneet satotasoihin tai heikentäneet laatua ja sitä kautta toimitusvelvoitetta ei pystytä toteuttamaan.
Sopimuksen siirtäminen seuraavalle kaudelle arvioidaan tapauskohtaisesti olosuhteet huomioiden. Seuraavalle kaudelle tehtävä ”siirtosopimus” on markkinahintainen. Tyytymättömyys sovittuun kiinteään hintaan ei mahdollista sopimuksen siirtämistä seuraavalle kaudelle.

Lue lisää Raision sopimuskaudesta 2024

Haku