Hyppää sisältöön

Viljatilitysten siirtämisen estää lakimuutos

24.08.2022

Uuden satokauden käynnistyttyä ja viljojen toimituslupia sovittaessa, on tullut kyselyitä viljatilitysten siirtomahdollisuudesta. Viime syksynä voimaanastunut lakimuutos määrittelee maksuajat, joita ostajan tulee noudattaa. Muutos on varmasti jäänyt monelta huomaamatta, koska moni viljelijä ei viljakauppaa keväällä tehnyt.

Viime vuonna astui voimaan Elintarvikemarkkinalain muutos, joka määrittelee Suomessa maataloustuotteiden maksuajat. Suomessa kyseinen laki toimeenpanee EU:n yhteistä lainsäädäntöä, joka muuttui tältä osin muutama vuosi sitten. Laki määrittelee hyvin tarkasti maksuajat, joita maataloustuotteiden ostaja joutuu noudattamaan. Kyse ei ole suosituksista, vaan yksiselitteisistä määräyksistä. Raisio noudattaa Elintarvikemarkkinalakia.

Maksuaika pilaantuvien tuotteiden osalta on 30 vrk tuotteen toimittamisesta ostajalle. Ei pilaantuvien tuotteiden, kuten viljojen, osalta maksuaika on maksimissaan 60 vrk. Aikarajat estävät aikaisemman joustavan mahdollisuuden siirtää viljatilityksiä 60 vrk pidemmälle eli esimerkiksi nyt elokuussa seuraavalla kalenterivuodelle. Maksuajan pidentäminen yli 60 vrk ole mahdollista edes myyjän toivomuksesta.

Lisätietoa asiasta löytyy Ruokaviraston verkkosivuilta ja Vilja-alanyhteistyöryhmän sivuilta.

Haku