Hyppää sisältöön

Toimitusjohtajan katsaus

Osavuosikatsaus Q1 2024

Markkinaympäristössä on alkanut näkyä tasaantumisen merkkejä vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana. Volyymit eivät ole enää laskeneet ja erityisesti BtoB-sektorilla nähdään tilausmäärien asteittain kohoavan. Epävarmuutta ylläpitävät yhä jatkuva sota Ukrainassa sekä muut viime aikojen valitettavat levottomuudet.

Liikevaihto oli käytännössä edellisen vuoden tasolla, 55,5 (56,5) miljoonaa euroa pääsiäisen ollessa tänä vuonna maaliskuun puolella. Vertailukelpoinen liiketulos oli 4,2 (4,2) miljoonaa euroa ja 7,6 (7,5) prosenttia liikevaihdosta. Markkinointikustannukset olivat selkeästi vertailujaksoa korkeammat johtuen markkina-avauksesta Alankomaissa ja Belgiassa sekä runsaista uutuustuotelanseerauksista. Segmenttien kannattavuuserot korostuivat kaudella Terveellisten elintarvikkeiden parantaessa sekä liikevaihtoaan että tulostaan, kun taas ainesosien puolella hintakilpailu laski myynnin arvoa ja kannattavuutta.

Kassavirta koheni todella merkittävästi, ollen 8,5 (3,3) miljoonaa euroa. Myös vertailukelpoinen sijoitetun pääoman tuotto (ROIC) kehittyi edelleen positiivisesti, ollen 7,4 prosenttia (6,4). Kriisiaikojen hieman hellitettyä olemme pystyneet paremmin optimoimaan käyttöpääomiamme ja sille on osoitettu selkeät tavoitteet ajassa eteenpäin.

Kolesterolia alentavien tuotteiden kategoriassa on nähty kovaa hintakampanjointia kuluttajien hintakriittisyyden myötä. Benecol®-tuotteiden osalta vuoden ensimmäinen neljännes meni varovaisen positiivisissa merkeissä volyymilaskun tasaannuttua. Terveydenhuollon ammattilaisten kanssa tehdään kasvavassa määrin yhteistyötä ja pyritään lisäämään Benecol®-tuotteiden tunnettuutta. Raisiolle keskeisen tärkeä markkina Iso-Britannia on ollut erityisen huomion kohteena strategiatarkennuksia laadittaessa.

Kauratuotteiden menekki on lisääntynyt sekä BtoC- että BtoB-markkinoilla. Ensi vuonna sata vuotta täyttävä Elovena® on katsauskaudella rantautunut Alankomaihin ja Belgiaan aiempien ulkomaisten markkinoiden, Puolan, Ukrainan, Baltian maiden sekä Ruotsin lisäksi. Markkina-aseman vakiinnuttamiseksi olemme valmiita investoimaan tuntuvasti, jotta brändi vakiinnuttaa asemansa ja saamme laajennettua myytävää tuotteistoa edelleen.

Ikoninen Elovena® sai maaliskuussa hienon tunnustuksen: Sustainable Brand Index -listauksen mukaan Elovena® on kuluttajien mielestä Suomen vastuullisin brändi. Katsauskauden
jälkeen huhtikuussa Keskuskauppakamari valitsi Vuoden brändi 2024 -kilpailun voittajaksi Elovena®-brändin. Raati perusteli voittajavalintaa muun muassa sillä, että Elovena®-brändi on onnistunut uusiutumaan ja tuotevalikoimaa on kehitetty vastaamaan tämän päivän trendejä. Brändin hyödyt on osattu tuoda kiinteästi mukaan liiketoimintaan ja sen kehitykseen.

Kasviproteiinien kategoria on menestynyt heikosti koronan ja inflaation kurittamana. Tämä ilmiö ei koske pelkästään Suomen markkinoita, jossa Härkis® on johtava brändi; myös Euroopassa on nähty kysynnän laskua laajalla rintamalla. On selvää, että lyhyellä tähtäimellä kysymys on tuotteiden mausta ja hinnasta vertailussa lihaproteiineihin ja siksi kehitystyötä tulee sinnikkäästi jatkaa.

Kun talouden suhdanne paranee, elintarvikemarkkinat varmasti normalisoituvat. Raisio on aiemminkin mennyt vaikeiden aikojen yli uskollisena strategialleen. Henkilöstö on omaksunut yhtiön tarkoituksen ja arvot osaksi arjen työtä ja kehittävät kukin yhtiötä strategian mukaisesti. Erityisen lämmin kiitokseni kaikille teille!

Pekka Kuusniemi
toimitusjohtaja
toukokuu 2024

Osavuosikatsaus tammikuu-maaliskuu 2024

 

Raisio Oyj:n toimitusjohtajan Pekka Kuusniemen katsaus

Raisio Oyj:n toimitusjohtaja Pekka Kuusniemi

Haku