Hyppää sisältöön

Raisio Oyj:n Tutkimussäätiö

Raisio Oyj:n Tutkimussäätiö kehittää toimintaansa. Tavoitteena on muun muassa lisätä säätiön toiminnan vaikuttavuutta.

Säätiön tarkoitus

Raisio Oyj:n Tutkimussäätiö tukee yleishyödyllisellä pohjalla tieteellistä tutkimustyötä, joka liittyy etupäässä kotimaisesta sadosta valmistettujen elintarvikkeiden sekä elintarvike- että rehuainesosien kehittämiseksi ja hyödyntämiseksi. Elintarvikkeiden, elintarvikeainesosien ja rehuainesosien valmistusprosesseihin ja tuoteturvallisuuteen liittyvät tutkimukset kuuluvat myös säätiön toimintapiiriin.

 

Säätiö on viime vuosina toteuttanut tarkoitustaan myöntämällä henkilökohtaisia palkka-apurahoja tohtorintutkintoon tähtäävään jatko-opiskeluun.

Lisäksi säätiö jakaa tunnustusstipendejä hyville pro gradu -töiden tekijöille.

Raisio Oyj:n Tutkimussäätiö kehittää toimintaansa

Raisio Oyj:n Tutkimussäätiö kehittää toimintaansa. Tavoitteena on muun muassa lisätä säätiön toiminnan vaikuttavuutta. Tästä syystä säätiön hallitus on päättänyt, ettei uusia apurahoja myönnetä vuodelle 2026 ja näin ollen julkista apurahaprosessia ei avata lokakuussa 2025. Väitöstyötutkija, jolla on oikeus säätiön jatkoapurahaan ns. ”neljän vuoden säännön” turvin, voi edelleen hakea jatkoapurahaa vuodelle 2026. Jatkoapurahojen hakuaika on 01.10.–31.10.2025. Jatkoapuraha haetaan kutsusta erillisellä Zefort-lomakkeella.

Vuoden 2025 apurahat ja stipendit

Raisio Oyj:n Tutkimussäätiön hallitus on 25.11.2024 pidetyssä kokouksessaan päättänyt jakaa vuodelle 2025 kuusi apurahaa, yhteensä 152 500 euroa. Apurahapäätökset koskevat vuonna 2025 tehtävää tohtorintutkintoon tähtäävää jatko-opintotyötä.

Säätiön apurahat on tarkoitettu väitöskirjatutkijan palkka-apurahaksi. Väitöskirjatutkijan, jonka väitöstutkimuksen aihe hyväksytään säätiön tuen piiriin, on mahdollisuus saada palkka-apurahaa enintään neljäksi vuodeksi edellyttäen, että opinnot etenevät suunnitelmien mukaisesti. Säätiön palkka-apurahalla tuettava väitöstyö voi kestää maksimissaan 4 vuotta, ja 4 vuoden jakso lasketaan yliopiston jatko-opinto-oikeuden myöntöpäivämäärästä. Jatko-opintojen apurahoista päätetään vuosittain erillisen hakemuksen pohjalta.

Lokakuussa 2024 järjestetyn apurahahakuprosessin pohjalta säätiölle jätettiin määräajan sisällä 18 uutta apurahahakemusta ja 6 jatkoapurahahakemusta. Haettu kokonaissumma oli 595 250 €.

Vuonna 2025 jaettavat apurahat

Nazia Deoghare, Valtion teknillinen tutkimuskeskus VTT, (Mikrobiologian osasto, maatalous-metsätieteellinen tiedekunta, Helsingin yliopisto)

Väitöskirjan otsikko: Palkokasvien hyödyntäminen hiilineutraalina ja kestävänä raaka-aineena panimoteollisuudessa.

Väitöstutkimuksen tavoitteena on vähentää panimoteollisuuden ympäristövaikutuksia tutkimalla palkokasvien käyttöä ohran sijaan panimoprosesseissa. Tämä voi johtaa uusiin, terveellisiin ja innovatiivisiin juomiin, joilla on pienemmät ympäristövaikutukset.

Sara Ferreira Rocha, Elintarviketieteet, Bioteknologian laitos, Teknillinen tiedekunta, Turun yliopisto

Väitöskirjan otsikko: Kasviperäisten elintarvikkeiden suolistomikrobistovälitteiset metaboliitit ja niiden ilmentyminen suolisto- ja aivokudoksessa.

Tutkimuksen tavoitteena on tutkia, imeytyvätkö fermentaation seurauksena syntyneet yhdisteet sekä niiden jakautumista muihin kehon kudoksiin kuten aivoihin. Tutkimuksissa käytetään kohdentamatonta nestekromatografia massaspektrometria-analyysia (LC-MS) ja verrataan in-vitro fermentaatiomallin tuloksia sialla suoritettavan ruokintakokeen suolisto- ja aivokudosnäytteiden fermentaatiotuotteiden pitoisuuksiin.

Helle Grönfors, Elintarvike- ja ravitsemustieteiden osasto, Maatalous-metsätieteellinen tiedekunta, Helsingin yliopisto

Väitöskirjan otsikko: Kauran teknologisen potentiaalin valjastaminen makromolekyylien vuorovaikutuksen ymmärtämisen avulla parempien elintarvikerakenteiden aikaansaamiseksi.

Tämän tutkimuksen tavoitteena on tutkia kauran makromolekyylien rakenteen ja funktionaalisuuden yhteyttä ja niitä tekijöitä, jotka johtavat optimaalisten elintarvikerakenteiden muodostumiseen. Mallielintarvikkeina tutkimuksessa käytetään kauraleipää ja ekstrudoitua liha-analogia. Lisäksi tavoitteena on ymmärtää elintarvikerakenteen ja ravintoaineiden sulavuuden välistä yhteyttä.

Petri Lassila, Fysiikan laitos, Elektroniikan tutkimuslaboratorio, Helsingin yliopisto

Väitöstyön otsikko: Paikallisesti määritellyn multifaasisen oleogeelin kehittäminen

Väitöstyön tavoitteena on kehittää uusia rasvoja kestävää kehitystä varten. Työssä hyödynnetään ultraäänellä toimivaa teknologiaa, jolla pystytään luomaan mikrometritason rakenteita mm. puoli – kiinteissä lipideissä.

Enni Mannila, Elintarviketieteet, Bioteknologian laitos, Teknillinen tiedekunta, Turun yliopisto

Väitöstyön otsikko: Kaura vähägluteenisessa ruokavaliossa – aineenvaihdunnalliset ja mikrobiomiset vasteet aineenvaihdunnallisen sairauden riskin omaavilla vapaaehtoisilla.

Väitöskirjatyössä tutkitaan kauran pitkäkestoisen käytön vaikutuksia verenkuvaan ja verenkierron aineenvaihduntatuotteisiin, koettuun suoliston hyvinvointiin, suoliston mikrobistoon, lyhytketjuisiin rasvahappoihin ja tulehduksen merkkiaineisiin.

 

Anton Örn,  Laboratoriet för molekylärvetenskap och -teknik,  Fakulteten för naturvetenskaper och teknik, Åbo Akademi

Väitöstyön otsikko: Harvinaisten sokereiden synteesi paikkaselektiivisen epimeroinnin kautta

Väitöstyön tavoitteena on kehittää kustannustehokas harvinaisten sokereiden tuotantomenetelmä, joka perustuu helposti saatavilla olevien sokereiden paikkaselektiiviseen katalyyttiseen epimerointireaktioon. Työn keskeinen sisältö on tutkia synteesissä tarvittavien monifaasisten katalyyttisten systeemien materiaaleja ja mekanismeja.

Vuoden 2025 pro gradu -stipendit

Raision Oyj:n Tutkimussäätiö on vuonna 2025 jakanut seitsemän pro gradu -stipendiä. Yhden stipendin arvo on 500 €.

Itä-Suomen yliopiston stipendien saajat:

Kerttu Tukiainen: Eri proteiinin lähteitä sisältävien kotitekoisten aterioiden proteiinin laatu ja ilmastovaikutukset

Immi Kovanen: Maidon ja kasvijuomien ravitsemuksellisen laadun sisällyttäminen elinkaariarviointiin

Turun yliopiston stipendien saajat:

Iida Valta: Etyyliesterimuotoisten omega-3 rasvahappojen tutkiminen simuloidulla INFOGEST ruoansulatusmallilla

Dilakshi Naotunna Palliya Guruge: Triasyyliglyserolien enantiomeerien ja regioisomeerien analysointi ylikriittisellä kromatografialla

Helsingin yliopiston stipendien saajat:

Maiju Kemppainen: Osa-aikaisen laidunnuksen ja tarhaulkoilun vaikutus lehmien sosiaaliseen käytökseen ja motivaatioon

Satu Hult: Amerikankarpalon (Vaccinium macrocarpon) varastopatogeenit sekä lajikkeen ja kasvutunneliviljelyn vaikutus marjan laatuun varastossa

Emmi Lamminaho: Lactiplantibacillus plantarum, Pediococcus acidilactici ja Periweissella beninensis -lajien tuottamien eksopolysakkaridien karakterisointi

Tutkimussäätiön yhteystiedot​

Toimintaan ja apurahoihin liittyvät asiat: tutkimussaatio(at)raisio.com

Tutkimussäätiön asiamies:

Ingmar Wester
ingmar.wester(at)raisio.com
puh. 050 601 32

Tutkimussäätiön hallitus

Hallituksen puheenjohtaja: Pasi Flinkman, toimitusjohtaja, Raisio Oyj
Professori Maija Tenkanen, Helsingin yliopisto
Professori Tapio Salmi, Åbo Akademi
Elintarviketieteiden tohtori, Chief Innovation Officer Reetta Andolin, Raisio Oyj
Bioprosessitekniikan tohtori, tutkimuspäällikkö Emilia Nordlund, VTT
Markkinointijohtaja Annika Boström-Kumlin, Raisio Oyj

500 000 euron lahjoitus suomalaisten elintarvikkeiden professuuriin

Raisio Oyj:n Tutkimussäätiö päätti vuonna 2018 lahjoittaa Turun yliopistolle varoja professuuriin, joka toimii luonnontieteiden ja tekniikan tiedekunnan elintarvikekemian ja elintarvikekehityksen yksikössä. Professuurin tavoitteena on keskittyä Suomessa viljeltävien kasvien tutkimukseen, tukea kestävään kehitykseen pohjautuvaa suomalaisten elintarvikkeiden vientiä ja edistää hyvinvointia terveellisillä elintarvikkeilla.

Lahjoitus kattaa professuurin perusrahoituksen ensimmäiselle viidelle vuodelle eli vuosille 2019–2023. Turun Yliopisto on nimennyt lahjoitusprofessuurin haltijaksi Kati Hanhinevan.

Lue lisää Turun yliopiston tiedotteesta

 

Haku