Viljat

Luomu- ja erikoisviljat

Erikoisviljoiksi kutsutaan viljoja, joiden laatuvaatimukset tai viljelykäytäntö poikkeaa tavanomaisesti tuotetuista viljasta. Erikoisviljojen tuotanto on aina sopimustuotantoa ja usein viljelijöiden joukko on rajattu. Raision viljelyttämiä erikoisviljoja ovat mm. puhdaskaura ja kuitukaura. Myös erikoismallasohralajikkeiden viljely voidaan katsoa erikoistuotannoksi.

Luonnonmukaisesti tuotettujen viljojen eli luomuviljojen tuotanto on sekä meillä, että maailmalla lisääntynyt voimakkaasti viime vuosien aikana. Raision tuotevalikoimissa Elovena- ja Sunnuntai-luomutuotteita on ollut jo usean vuoden ajan. Myös luomuviljojen hankinta on sitä kautta kasvanut ja kasvaa edelleen. Myös luomunaudan rehujen valmistukseen käytämme luomurehuviljoja.

Luomuviljojen vastaanotto

Luomuelintarvikeviljoista kannattaa lähettää aina esinäyte etukäteen. Luomurehuviljoja ja valkuaiskasveja voi toimittaa myös ilman ennakkonäytettä. Luomurehuviljoista voi lähettää esinäytteen, jos epäilee ettei laatu täytä vastaanottovaatimuksia.

Luomusuurimokauran esinäytteet lähetetään analysoitaviksi Nokian myllyn laboratorioon. Muiden luomuviljojen näytteet analysoidaan Ravintoraisio Oy:n laboratoriossa Raisiossa.Luomuviljojen vastaanottopaikat voivat vaihdella satokauden aikana. Viljelykasvien hintataulukosta löydät ajantasaisen tiedon vastaanottopaikoista.

Luomuviljojen ja -valkuaiskasvien perushinnat noteerataan päivittäin paikkakuntakohtaisesti. Hintanoteeraukset löydät Viljelykasvien hintataulukosta. Laatuhinnoittelu tapahtuu tavanomaisten viljojen ja valkuaiskasvien taulukoiden mukaan.

Luomuviljoja tai - valkuaiskasveja toimitettaessa pitää olla kuormakirja mukana, josta selviää toimittajan ja kuorman tiedot. Kaikissa toimituksissa käytetään kuormakirjana Viljapassia.

Raision viljapassi ja Viljapassin täyttöohje

Luomuviljojen sopimustuotanto

Laadukkaan luomuraaka-aineen hankinnan turvaamiseksi Raisio tekee viljelysopimuksia luomumyllyvehnästä, luomusuurimokaurasta, rehuviljoista (luomuohra, luomukaura, luomuvehnä) ja luomuvalkuaiskasveista (luomuhärkäpapu).

Luomuviljojen laatuvaatimukset ovat pääsääntöisesti samat kuin tavanomaisten viljojen laatuvaatimukset. Kun luomuvilja käytetään elintarvikkeiden tai korkealaatuisten rehujen valmistukseen, käyttötarkoitus asettaa laatuvaatimukset myös luomuraaka-aineelle.