Viljat

Raisiosta viljansiemenet ensi kevään kylvöille


Raisio tekee yhteistyötä viljansiemenkaupassa Raisioagron kanssa. Viljasiemenet on siis mahdollista hankkia omalta viljanostajaltasi. Tarjolla oleva lajikevalikoima koostuu Raisioagron lajikevalikoimasta ja sitä täydentää Peltosiemenen lajikevalikoima.

Kuiva ja helteinen kasvukausi kurmuutti myös siementuotantoa. Satotasot jäivät vaatimattomiksi ja varsinkin Etelä-Suomessa jyväkoko osin liian kevyeksi. Toisaalta itävyydet ovat korkealla tasolla. Siementuotannon osalta on jo toinen vaikea kasvukausi peräkkäin ja se näkyy sertifioidun siemenen tarjonnassa. Kannattaa siis olla ajoissa liikkeellä, jos siemenkaupoille aikoo tulevan talven aikana ja varsinkin jos on jokin tietty lajike kylvösuunnitelmissa.

Valikoimissa vehnän, kauran, suurimokauran, mallasohran ja rehuohran kylvösiementä

Kevätvehnälajikkeista saatavilla on Quarnan, Lennoxin ja KWS Mistralin kylvösiementä. Borealin uutuuslajike Helmeäkin on saatavilla Peltosiemenen kautta. Helmi on aikainen, satoisa myllyvehnä. Erityisesti Anninan tilalle ja viljelyalueelle Helmi sopii loistavasti lyhyen kasvuaikavaatimuksen takia. Helmen valkuaispitoisuus on hyvä, mutta ei yhtä korkea kuin Anninan tai Quarnan.

Etelä-Suomen pelloille sopii hyvin parivuotta laajemmassa viljelyssä ollut KWS Mistral. Mistralin satopotentiaali on huippuluokkaa ja se on huomioitava viljelytekniikassa, jotta sato täyttäisi myllyvehnän laatuvaatimukset.
Suurimokauralajikkeista tarjolla on Mattyn ja Niklaksen kylvösiementä. Molemmat käyvät hyvin suurimokauraksi ja satopotentiaalia on molemmissa lajikkeissa mukavasti.

Ohralajikkeista saatavilla on mallasohraksi hyväksyttyä Irinaa. Tarjolla on myös Crescendo-ohran kylvösiementä sekä satoisaa Borealin rehuohralajiketta Verttiä. Crescendo on parhaillaan teollisuusmittakaavan panimokokeissa ja ehdolla mallasohralajikkeeksi. Vertti on kasvuaikavaatimukseltaan aikainen ja soveltuu viljelyyn koko maassa. Peltosiemenen kautta löytyy myös useita muita hyviä ohralajikkeita, kuten Alvaria, Wolmaria ja Toriaa.

Lisätietoa lajikkeista löytyy täältä.