Viljat

Vihreät kauran jyvät ja jyvien ytimet 


Sääolosuhteiltaan vaihteleva kasvukausi on saanut kaurapellot tuleentumaan epätasaisesti. Jälkiversojen vihreä jyvät aiheuttavat hankaluuksia puintien suunnittelussa ja pohdintaa viljan laadun arvioinnissa. Pohdintaa ei tarvita, vaan lähetä esinäyte meille analysoitavaksi, niin laatu selviää.

Sekalaisten kasvustojen valmistumisen odottaminen saattaa lisätä hometoksiiniriskiä. Vihreät jyvät ovat kuitenkin pienempi ongelma, kuin korkeat hometoksiinipitoisuudet. Siksi kaikkien sivuversojen valmistumista ei pidä odottaa.

Vihreä jyvä on hukkaa – vihreä ydin on ongelma

Kaikki kauran jyvät kuoritaan myllyssä. Kuorituista jyvistä tehdään hiutaletta. Vihreän harmaa hiutale aamupuurolautasella ei ole mukava juttu. Siksi elintarvikekäyttöön menevien jyvien ytimen väri täytyy olla vaalea ja kaunis. Onneksi useimmiten vihreä kuori ei merkitse vihreää ydintä. Myllyn laboratoriossa esinäytteiden ja vastaanottonäytteiden vihreitä jyviä kuoritaan ja todetaan ytimen väri. Analyysitulos annetaan tästä eteenpäin sekä vihreiden jyvien (kuorimaton jyvä) ja jyvien ytimen värin (kuorittu) perusteella.

Tavoitteena käyttökelpoinen sato

Raision kauran käyttö kasva. Tarkoitus on ostaa kauraa, ei hylätä eriä. Olemme muuttaneet laaturajoja vihreiden jyvien ja vihreiden ytimien osalta. Rajat ovat voimassa 7.9.2020 alkaen. Sadon laatukuvan tarkentuessa vastaanottorajoja voidaan muuttaa. Rajat ovat alla olevassa taulukossa

Puimurin ja kuivurin säädöt kohdalleen

Vihreiden jyvien lisäksi myös pikkujyviä on kaurassa vaihtelevasti. Vihreät jyvät ovat usein pieniä ja kevyitä. Puidessa puimurin säädöt tulisi asettaa siten, että mahdollisimman suuri osa näistä käyttökelvottomista jyvistä jäisi peltoon. 
Kuivauksessa ja kuivurin käyttökapasiteetin maksimoinnissa aika on usein kriittinen tekijä. Siitä huolimatta kannattaa kauraa käyttää kuivurissa mieluimmin hiukan pidempään, että tässäkin vaiheessa vielä kuivuessaan keventyneet jyvät saadaan varastoitavasta sadosta pois. Erillinen lajittelu on kuitenkin paljon työläämpi ja kalliimpi tapa kunnostaa kauraerää myllylle sopivaksi, kuin kiinnittää huomiota säätöihin puimurissa ja kuivurilla.

Muista myös puhdistaa puimuri ja kuivuri eri viljalajien välillä. Saat hyvitystä, kun vieraita viljalajeja on erässä alle 0,3%.
 

Suurimokauran laatu- ja vastaanottorajat