Hyppää sisältöön

Varmista luomusopimukset kesän kaurasadolle

Olethan varmistanut luomukaurallesi kotimaisen jalostajan? Edelleen on mahdollisuus tehdä luomukaurasta viljelysopimus Raision kanssa.

27.04.2021

Kevään peltotyöt ja kylvöt odottavat kelien lämpenemistä ja peltojen kuivahtamista. Viljelysuunnitelmat ovat varmistuneet ja panoksetkin on varmasti hankittu. Jos sopimukset on vielä tekemättä, niin edelleen on mahdollisuus varmistaa toimituspaikka luomukauralle ensi syksyksi tekemällä sopimukset Raision kanssa.

Raisiolla on tarjolla useita hyviä sopimusvaihtoehtoja. Perinteiset markkinahintainen ja kiinteähintainen sopimus. Tällä hetkellä uuden sadon hinta on 270 €/tn.

Kauralle erinomainen sopimusvaihtoehto on myös Kaura Plus sopimus. Kaura Plus sopimuksessa suurimokauran hinta muodostuu perushinnasta, laatuhinnoittelusta ja 5 euron/tonni sopimuspalkkiosta. Sopimuspalkkio maksetaan, kun suurimokaura täyttää kaikki vastaanottovaatimukset ja on hehtolitrapainoltaan vähintään 58 kg ja pienten jyvien määrä (< 2 mm) on korkeintaan 4 %. Suurimokauraerät toimitetaan 1.10.2021-31.5.2022 välisenä aikana.

Toinen hyvä vaihtoehto on toimitusjaksosopimus. Toimitusjaksosopimuksessa sovitaan laji, lajike, määrä sekä haluttu toimitusjakso. Hinta määräytyy markkinahinnan mukaan toimituslupaa sovittaessa. Toimitusjaksosopimus on mainio vaihtoehto, kun viljan toimitukset painottuvat kevääseen tai jopa kesään 2022. Toimitusjaksoja on kolme ja niille maksetaan sopimuspalkkioita 3-7 €/tn.

Raision luomukaurat vastaanotetaan Nokialla

Luomukaurakauppaa tehdään ympäri vuoden. Myös nyt. Kauran toimituspaikkana on Nokian mylly, jossa vastaanotto on kaikkina arkipäivinä klo 7 -14 välisenä aikana. Kauran laatuhinnoittelu on hyvään laatuun kannustava ja siitä palkitseva. Esimerkiksi viime syksynä otimme käyttöön laatuhyvityksen kauran puhtaudesta.

Luomukauran tuotanto ja käyttö kasvavat edelleen

Luomukaura hallitsee kotimaan luomuviljamarkkinaa, sillä yli puolet Suomessa tuotetusta luomuviljasta on kauraa. Suuri osa kaurasta jalostetaan elintarvikkeeksi ja suurelle osalle suomalaisista kauratuotteista käyttäjät löytyvät muualta Euroopasta tai kauempaa maailmalta. Luomukaurantuotteiden kysyntä maailmalla kasvaa, mutta koska kauran tuotanto on kasvanut muuallakin, niin kilpailu on kiristynyt. Luomukauratuotteiden lisäksi kysyntä on hyvä gluteenittomilla tuotteilla ja gluteenittomilla luomutuotteilla. Tähän kysyntään myös Raision luomutuotteiden valmistus pyrkii vastaamaan.

Haku