Hyppää sisältöön

Sopimuskausi 2021

Kasvukausikohtaisia viljelysopimuksia pystyy nykyään tekemään melko pitkälläkin aikajaksolla. Tulevalle kasvukaudelle sopimuksia onkin jo tehty kesästä 2020 alkaen. Erityisesti syysviljoista, mutta myös kevätviljoista ja valkuaiskasveista. Nyt ovat myös kasvukausikohtaiset ehdot luettavissa.

22.12.2020

Sopimuskausi 2021 on käynnistynyt

Sopimuskauden 2021 sopimusehdot on nyt  julkaistu ja ovat tutustuttavissa tästä. Varsinaisiin sopimusehtoihin ei ole tehty muutoksia. Sopimuskasvit ja mallitkin ovat ennallaan. Suositukseksi olemme lisänneet maatalouden ympäristöohjelmaan kuulumisen. Pakollista kuuluminen ei ole, mutta ohjelmakauden vaihtuessa 2023 mahdollisesti lisäämme ohjelmaan kuulumisen osaksi sopimusehtoja.

Suurempi tekninen muutos on se, että yleiset viljan toimittamista ja kauppaa koskevat ehdot ovat nyt omana kokonaisuutenaan ja varsinaiset sopimusehdot koskevat vain sopimusviljelyä. Yleiset ehdot koskevat kuitenkin samalla tavalla sopimusten alaisten erien toimittamista, kuin ns. spot-erien kauppaa ja toimittamista. Tutustu Ravintoraisio Oy viljelykasvien yleisiin hankintaehtoihin.

Sopimuskauden 2021 viljelykasvit

Ensi kesäksi voi tehdä viljelysopimuksen kaikista viljelykasveista eli kevät- ja syysvehnästä, suurimokaurasta (luomu ja tavanomainen), suurimo-ohrasta, mallasohrasta ja härkäpavusta. Myös rehuviljoista (ohra- ja vehnä) sekä öljykasveista on mahdollisuus tehdä sopimus Raision kanssa. Mallasohran sopimuslajikkeet ovat Barke, Harbinger, KWS Irina, RGT Planet, Propino, Tipple ja Trekker. Alustavan suunnitelman mukaan vastaanotamme Naantaliin KWS Irinaa, Propinoa ja RGT Planetia. Lahteen/Turenkiin Viking Malt Oy:n hyväksymiä lajikkeita.

Sopimushalukkuus ilmoitetaan Viljalaarissa

Sopimukset tehdään Viljalaarin kautta, kuten ennenkin. Jos haluat tehdä sopimuksen Viljatorin kautta, niin sekin on mahdollista. Kun haluat tehdä erikoissopimuksen eli kiinteähintaisen, Vehnä Plus, Kaura Plus tai toimitusjaksosopimuksen, tee halukkuusilmoitus Viljalaarissa ja laita sähköpostilla viestiä viljanostajalle. Toki voit myös soittaa.

Sopimusvalikoima on ennallaan

Vehnä Plus sopimus sopii sinulle, joka seuraat aktiivisesti viljamarkkinaa ja pörssihintaa ja haluat hyödyntää päivittäistä hintavaihtelua. Perushinta määräytyy Euronext (Matif) futuurihinnan mukaan +/-basis. Sopimuksen alainen vehnä toimitetaan joulukuussa 2021. Basis on kiinnitettävä sopimuksen teon yhteydessä, futuurihinta viimeistään 30.11.2021. Päivittäinen Basis -noteeraus löytyy hintasivultamme.

Kaura Plus sopimus sopii kaikille suurimokauran (tavanomainen ja luomu) viljelijöille, kun tavoitteena on peruslaatua parempi laatu. Sopimuslisää saa, kun erän laatu täyttää vastaanottovaatimukset, on hehtolitrapainoltaan yli 58 kg ja pikkujyvien määrä on maksimissaan 4 %. Sopimuslisä on 5 €/tn. Jos laatu ei täyty lisävaatimusten osalta, mutta minimilaadun osalta kyllä, niin erän hinta määräytyy markkinahinnan mukaan, mutta lisää ei makseta.

Toimitusjaksosopimus sen sijaan sopii sinulle, jos voit varastoida osan sadosta jopa seuraavaan kesään asti. Sopimuslisä on 7 €/tn, kun toimitusaika on 1.4.-30.6.2021. Toimitusjaksosopimuksia tehdään kaurasta, vehnästä ja rukiista.

Kiinteähintainen sopimus on tuttu ja se sopii jokaiselle viljelijälle, joka haluaa varmistaa hinnan toimittamalleen erä jo nyt. Hinnat on nähtävissä viljahintasivulla. Kiinteähintaisen sopimuksen voi tehdä aina, kun tulevan kauden hinta on nähtävillä hintasivulla.

Jos mikään näistä erikoissopimuksista ei kiinnosta, niin varmista ainakin kumppanuus Raision kanssa tekemälle markkinahintainen sopimus. Markkinahintaisella sopimuksella saat ilmaisen esinäytteiden analysoinnin ja varmistat ostajan.

Lisätietoja saat ostajilta

Jos jokin asia askarruttaa sopimusten teossa, niin ota yhteyttä viljan ostajaasi.

Lisätietoja sopimuskaudesta 2021 löytyy verkkosivuilta

 

Haku