Hyppää sisältöön

Oletko sinä saanut kauran puhtaudesta lisähintaa?

Kauran puhtaudesta on maksettu laatulisää viime syksystä asti.

31.03.2021

Viime syksynä Raisio otti käyttöön suurimokauran laatuhinnoittelun vieraiden viljan jyvien osalta. Tavoitteena on saada mahdollisimman puhdasta kauraa, jossa ei ole muiden viljojen jyviä. Toisena tavoitteena on saada viljelijät tavoittelemaan korkeaa laatua ja kiinnittämään huomiota toimenpiteisiin, joilla on kauran laatuun vaikutusta.

Yli 90 % toimitetuista kauraeristä on saanut laatulisää

Nyt on vastaanotettu seitsemän kuukautta kauraa laatuhinnoittelumuutoksen jälkeen. Yli 90 % toimitetuista eristä on saanut laatulisää muutoksen johdosta. Oletko sinä saanut? Osalle kahden euron laatulisä on tainnut tulla yllätyksenä, positiivisena sellaisena.

Laatuun voi vaikuttaa huolellisuudella

Uuteen kauteen valmistauduttaessa kannattaa kauran laatu pitää koko ajan mielessä. Ensimmäinen tärkeä toimenpide on kylvösiemenen laatu ja sen muiden viljojen jyvät. Käytä sertifioitua siementä tai lajittele kylvösiemeneksi tarkoitettu erä huolellisesti. Kylvön yhteydessä kylvökone kannattaa puhdistaa huolellisesti eri kylvöerien välissä. Sadonkorjuun, kuivauksen, varastoinnin ja kuljetuksen aikanakin on huolellisuus tärkeää.

Kauran puhtauteen voi siis vaikuttaa monin tavoin. Pidetään laatu mielessä ja tavoitellaan lisäeuroja myös tulevan kesän sadosta.

Haku