Hyppää sisältöön

Vehnän laatu yllätti

Viljan laadussa näkyy kasvuolosuhteiden suuret vaihtelut.

09.09.2020

Vehnän laatu yllätti myllärin

Vaihteleva kasvukausi on edelleen kesken, vaikka syyskuun on lopussa. Raision ja Nokian viljalaboratorioissa on analysoitu satoja näytteitä. Näytteet kuvaavat hyvin lounaissuomalaisen sadon laatua.

Vehnän laatu huippuluokkaa
Vehnä muiden viljojen ohella on kärsinyt jälkiversonnasta ja siksi osa kevätvehnälohkoista odottaa edelleen tuleentumista ja sadonkorjuuta. Satotasot ovat jääneet normaalivuoden tasosta, mutta laadussa ei ole valittamista.

Kevätvehnän valkuainen on esinäytteissä yli 14,8 % ja sakoluku keskimäärin 277. Hehtolitrapaino on 82 kg. Kun sadon laatua vertaa viime vuosiin, niin valkuainen on jopa prosentin korkeammalla tasolla. Myös keskimääräinen sakoluku on hyvällä tasolla.

Odotukset vehnän laadun suhteen ovat vaihdelleet kasvukauden aikana ääripäästä toiseen. Nyt näyttää siltä, että suuri osa lounaissuomalaisesta vehnästä on myllylaatua ja rehuvehnästä on tarjontaa selvästi odotettua vähemmän. Myllyvehnän ja rehuvehnän hintapreemion kehityskin kertoo tilanteesta.

 

 

 

500 kauranäytettä kertoo kauran laadun
Kauran puintien käynnistyttyä Nokian myllyn laboratoriossa on ollut vilkasta. Näytteitä on analysoitu paljon ja myös ruuhkaa on ollut. Teemme kuitenkin parhaamme, että kaikki saisivat analyysitulokset kaurastaan nopeasti ja luotettavasti. Myös rekkoja on riittänyt. Kiitos siitä. Muutamat viljelijät ovat jo hyödyntäneet mahdollisuutta toimittaa kauran Raisioon.

Kauran laatu on varsin tyydyttävä. Toki hehtolitrapaino jää viime vuodesta, ja pikkujyviä on enemmän, mutta laatu on kuitenkin odotuksiinkin nähden oikein hyvä. Vihreitä jyviä löytyy kuormasta jos toisesta, mutta tälle asialle ei voi mitään. Hyvä tieto on myös se, että hometoksiinien takia eriä ei juuri ole hylätty.

Syysviljojen laatu hyvä
Rukiin laatu on pysynyt hyvin samanlaisena jo kolmena vuotena peräkkäin, vaikka kasvukaudet ovat olleet hyvin erilaiset. Keskimääräinen sakoluku on noin 220 ja vaihteluväli 100-300. Torajyviä ei kasvustoon muodostunut, koska kukintajaksolla olosuhteet olivat kuivat ja aurinkoiset.

Syysvehnän laatu on hyvin tyypillinen syysvehnälle. Valkuaispitoisuus ehkä hieman jopa viime vuotta korkeampi. Myös sakolukutaso on tyydyttävä. Raisiolle tulleista syysvehnänäytteistä suuri osa ylittää myllyn vastaanottovaatimukset.

Rukiin syksyn kylvöala-arviot vaihtelevat, mutta taso todennäköisesti viime syksyn tasolla. Syysvehnää on kylvetty innokkaasti vielä syyskuussa peltojen vapauduttua kylvöille. Sekä ruis, että vehnä ovat orastuneet hyvin ja kasvustot tasaisen hienoja.

Mallasohran laatu hyvin vaihtelevaa
Mallasohran laatu on kärsinyt eniten kesän olosuhteista ja jälkiversonnasta. Analyysituloksissa on todella paljon vaihtelua ja hyviä eriä on vähän. Odotamme kuitenkin edelleen näytteitä ja ostamme ohraa sekä Turenkiin että Naantaliin.

Haku