Hyppää sisältöön

Raisio on mukana tarjoamassa uudistavan viljelyn koulutusta

Tänä vuonna järjestimme yhteistyössä Baltic Sea Action Gropin ja DAVA Foodsin kanssa kaikille viljelijöille avoimen uudistavan viljelyn koulutuksen, joka koostui kahdesta keväällä pidetystä webinaarista ja heinäkuun Peltopäivästä Loimaalla Levomäen tilalla.

07.07.2022

Raision Peltopäivä 5.7.2022

Peltopäivään (5.7.) osallistui reilu 40 hengen porukka. Ohjelmassa oli mm. luentoja, tutustumista tilan konekalustoihin ja erilaisiin koetoimintoihin sekä suorakylvökoekentän esittelyä.

 

Miksi Raisio kouluttaa uudistavaan viljelyyn?

Uudistava viljely (tai hiiliviljely) on monipuolinen kokonaisuus menetelmiä, joilla vähennetään maatalouden päästöjä ja edistetään luonnon monimuotoisuutta. Järjestämme uudistavan viljelyn koulutusta, koska ruokaketjun hiilijäljen pienentäminen ja luonnon monimuotoisuuden edistäminen kuuluvat vastuullisuusohjelmamme tavoitteisiin.

Ilmaston ja luonnon lisäksi uudistava viljely auttaa myös viljelijää parempien ja varmempien satojen kautta. Raision hankintapäällikkö Minna Oravuo korostaakin, että koulutusten tavoitteena on auttaa viljelijää onnistumaan.

– Juuri pellon kasvukunto on se ykköstekijä, jolla viljelijä saa työlleen ja tuotantopanoksilleen vastinetta eli onnistuneen sadon. Viljelijät ovat viljelyn asiantuntijoita, ja meidän tehtävämme viljan käytön asiantuntijoina on tukea heidän työtään yhdessä muiden toimijoiden kanssa ja auttaa heitä pääsemään mahdollisimman hyvään lopputulokseen.

Kun pellon kasvukunto on hyvä, ne kestävät säiden rajua vaihtelua. Pellon hyvinvointi merkitsee yhä enemmän myös sen vuoksi, että odotukset sadon onnistumiselle kasvavat tuotantopanoksien kallistuessa ja riskien suuretessa.

 

Uudistavan viljelyn lisääminen on pitkäjänteistä työtä

Uudistavan viljelyn koulutuksen suhteen niin kysyntä kuin tarjonta ovat viime aikoina lisääntyneet, mikä on Minnan mielestä hyvä asia. Hän näkee koulutustyön pitkäjänteisenä työnä ja osana isompaa kokonaisuutta.

– Viljelijät ovat tänä päivänä hyvin kiinnostuneita siitä, miten pellot saadaan hyvään kasvukuntoon. Ympäristön kannalta tärkeää olisi juuri se, että mahdollisimman iso joukko viljelijöitä saadaan aktivoitua joka suunnalta ja ottamaan ensiaskeleet kohti uudistavaa viljelyä.

Työ siis jatkuu, ja tulemme järjestämään vastaavia koulutuksia ​​​​​jatkossakin yhteistyökumppanien kanssa!

Haku