Hyppää sisältöön

Suurimokauran laatuhinnoittelu ja vieraat viljan jyvät

Suurimokauran laatuhinnoittelu muuttui.

30.06.2020

Viljan puhtaus kaikista epäpuhtauksista on viljan käytettävyyden ja valmistettavien tuotteiden laadun kannalta tärkeä asia. Epäpuhtauksia suurimokauran joukossa ovat esimerkiksi roskat, rikkoutuneet jyvät, rikkasiemenet ja muiden viljojen jyvät. Epäpuhtaudet vaikuttavat viljan laatuun, mutta myös lisäävät hävikkiä ja alentavat saantoa. Myös pikkujyvät alentavat saantoa, vaikka niitä ei vilja-analyysissä epäpuhtauksiksi lasketa.

Laatuhinnoittelu käyttöön vieraiden viljojen osalta
Raision suurimokauran laatuvaatimuksissa vieraiden viljojen maksimi määrä on 1 %. Tämä raja säilyy ennallaan. Uuden sadon osalta lisäämme kuitenkin kyseiseen laatuvaatimukseen laatuhinnoittelun, joka palkitse puhtaasta laadusta.

Laatuhinnoittelu on
Vieraat viljat, %   Hintakorjaus, €/tn
0-0,3                         2,0
0,3-1,0                     0,0

Miten kauraerän puhtauteen voi vaikuttaa?
Viljan puhtauteen voi vaikuttaa monella tavalla. Tärkeintä on käyttää puhdasta kylvösiementä, jossa on mahdollisimman vähän muiden viljojen jyviä. Vieraiden viljojen kitkentä kaurakasvustosta on työlästä, mutta kasvustoja tarkastellessa vieraat viljat kannattaa kyllä poistaa, jos kohdalle sattuu. Puimurin huolellinen puhdistus eri viljalajien puintien välillä on tärkeää. Myös puimurin ja kuivurin säädöillä pystyy jonkin verran vaikuttamaan viljan puhtauteen. Viljasiilojen puhdistukseen varastokertojen välillä tulee myös kiinnittää huomiota.

Haku