Hyppää sisältöön

Kotimaista ruista riittää leipään jatkossakin

Rukiin kasvukausi on pyörähtänyt hyvin käyntiin, ja vuonna 2015 saavutettu kotimaisen rukiin omavaraisuus näyttää jatkuvan. Myös ensi talvena suomalaisten ruokapöytien kestosuosikki, ruisleipä, leivotaan luultavimmin kotimaisesta rukiista.

21.05.2021

Hyvät edellytykset kotimaisen rukiin omavaraisuudelle jatkuvat

Pro Ruis ry:n mukaan rukiin satonäkymät ovat positiiviset, ja rukiin viljelyala on kuluvalla kasvukaudella edellistä vastaava eli noin 20 000 ha. ”Rukiin talvehtiminen onnistui hyvin ja kasvukausi pyörähtänyt hyvin käyntiin säiden lämmettyä. Koska rukiilla on vahvan juuristo, on sillä syyskasveista parhaat edellytykset selvitä myös mahdollisen kuivan alkukesän aiheuttamista haasteista”, toteaa Pro Ruis ry:n viljelyasiantuntija Lasse Matikainen.

Jos kasvukausi etenee suotuisasti, syksyn sadosta voidaan odottaa viime vuoden kaltaista, jolloin rukiin kokonaissato oli vajaa 70 000 tonnia. Edellytykset sille, että vuonna 2015 saavutettu kotimaisen rukiin omavaraisuus jatkuu, ovat hyvät, sillä edellisten vuosien ruista on sekä viljelijöiden että toimijoiden varastoissa.

Ruisleipä pitää pintansa ruokapöydässä

Leipätiedotus ry:n mukaan ruisleipä pitää sisukkaasti pintansa suomalaisten ruokapöydissä, myös koronan aikana, mikä käy ilmi Leipätiedotuksen ylläpitämästä leipomotuotteiden toimitustilastosta.

Suomalaiset söivät kotimaista pehmeää ruokaleipää vuonna 2020 edellisten vuosien tapaan, keskimäärin noin 33,5 kg/hlö, josta reilut 15 kg on ruisleipää. Ostetun leivän määrään ja vaalean ja tumman leivän suhteeseen korona ei ole niinkään vaikuttanut, vaan määrät säilyttivät aikaisempien vuosien tason.

”Täysjyväisillä ruisleivillä on vahva paikka osana terveellistä ruokavaliota ja se kuuluu suomalaiseen ruokakulttuuriin – edes pandemia ei saanut horjutettua sen asemaa ja hyvä niin”, toteaa Leipätiedotus ry:n projektikoordinaattori Terhi Virtanen.

Haku