Hyppää sisältöön

Viljan vastaanottoon sujuvuutta

Sadonkorjuuajan ruuhkaa pyritään helpottamaan ja sujuvoittamaan lisäresursseilla sekä Raisiossa ja Nokialla.

19.08.2021

Sadonkorjuuajan ruuhkaa pyritään helpottamaan ja sujuvoittamaan lisäresursseilla sekä Raisiossa ja Nokialla.

Raisiossa vastaanottopäiviä on kolme kahden sijaan. Nyt myös keskiviikkona viljaa vastaanotetaan myllyn ja rehutehtaan pisteissä. Nokialla taas on pidennetty vastaanotto aikaa, jotta mahdollisimman monta kuormaa ehdittäisiin päivän aikana vastaanottamaan. Nokialla päivää on pidennetty 15 asti, mutta myöhäisimmissä ajoissa on huomioitava, että kuormanäyte ehditään ottaa ennen labran sulkeutumista eli klo 14.30.

Viljalaboratorioissa, sekä Nokialla että Raisiossa, tehdään analyysejä sekä esinäytteistä että vastaanottonäytteistä tehokkaasti, mutta huolellisesti. Vaikka käsipareja on nyt useita, niin kärsivällisyyttä tarvitaan sekä viljelijöiltä että kuskeilta.

Viljan laatuvaatimukset ja hinnoittelu

Viljojen vastaanottovaatimuksiin ei ole tehty merkittäviä muutoksia. Mallasohran osalta on kuitenkin lievennystä sekä valkuaisylä- että alarajan osalta. Mallasohran laatu vaihtelee suuresti. Tässä vaiheessa, kun laatukuva on vielä epäselvä myyntiä rehukäyttöön ei ehkä kannata kiirehtiä, vaan jos on mahdollista odottaa muutama viikko. Kauran pikkujyvien vastaanottorajaa on muutettu 12% 15 prosenttiin. Muutos koskee myös luomukauraa.

Esinäyte lisää tietoa ja sujuvoittaa toimitusta

Esinäyte tarvitaan aina mallasohrasta ja kaurasta. Raisiossa on kuitenkin rehukauralle siilo, jos kuorma hylkääntyy pihassa tai esinäytettä ei ole ehditty analysoida. Näinhän on myös vehnän osalta. Kevät- tai syysvehnästä näyte ei ole pakollinen, mutta toivottava. Kun tietää laadun etukäteen, se mahdollistaa suunnitelmallisuuden, varautumisen ja sitä kautta myös sujuvoittaa viljan vastaanottoa varsinkin näin ruuhka-aikaan.

Esinäytteen voi pakata meidän lähettämään tarralliseen pussiin, mutta jos pussia ei ole, niin ehjä, puhdas ”minigrip”-pussi käy. Näyte kannattaa ottaa huolellisesti, että se mahdollisimman hyvin vastaa sadon todellista laatua. Näytteen voi toimittaa Raision portilla sijaitsevaan laatikkoon tai Nokian labran eteisessä olevaan laatikkoon. Koronan vuoksi emme voi ottaa näytteen tuojia tämän pidemmälle. Näytteet voi myös postittaa. Ohjeet löytyvät verkkosivuilta.

Haku