Hyppää sisältöön

Syysviljoja kylvöön

Syysviljoja kasvaa tällä hetkellä noin 54 000 hehtaarin alalla, mittavista talvituhoista huolimatta.

04.07.2022

Syysviljoja kylvettiin viime elo-syyskuussa ennätysmäärä. Talvi oli ankara ja iso osa alasta tuhoutui. Merkittävistä talvituhoista huolimatta syysviljoja kasvaa tälläkin hetkellä 56 000 hehtaarilla, mikä on kuitenkin merkittävä tuotantoala.

Ruis talvehti suhteellisesti parhaiten, mutta syysvehnää kasvaa 36 000 hehtaarin alalla, mikä viime vuosiin verrattuna keskimääräinen ala. Tämän kesän syysvehnäkasvustojen osalta on huolehdittava riittävästä lannoituksesta, jotta vehnä sopii monenlaiseen käyttöön.

Suomessa viljeltävien syysvehnien leivontalaatu on kevätvehnäserkkujaan heikompi. Laatuun vaikuttavat lajikkeiden ominaisuudet ja kasvuolot. Viime kesänä olosuhteet suosivat syysvehnää. Lämmin sää nosti sakolukua, paransi sitkon laatua ja sai myös valkuaispitoisuudet kohoamaan suhteellisen korkealle. Toki osin satotason kustannuksella. Lajikkeiden välisiä eroja testattiin myös leivontakokeilla, mutta merkittäviä eroja leivontalaadussa ei ollut, vaan yleisimmät lajikkeet pärjäsivät suhteellisen hyvin. Syysvehnää onkin käytetty poikkeuksellisen paljon Raision myllyllä vehnäjauhojen valmistuksessa viime kauden aikana.

Syysvehnää viljelyyn myös tänä vuonna

Syysvehnä sopii tietyin rajoituksin vehnäjauhojen raaka-aineeksi, mutta myös mainiosti rehukäyttöön. Syysvehnällä on monipuolisten käyttömahdollisuuksien lisäksi tärkeä rooli peltojen talvipeitteisyyden mahdollistajana. Syysviljelykasveista syysvehnällä on joustavin ja pisin kylvöikkuna, mutta toisaalta talvehtimisvarmuus ei ole syysrukiin tasolla.

Syysvehnälajikkeiden tarjonta laajentunut

Syysvehnän viljely on ollut pitkälti parin lajikkeen hallitsemaa. Tämän vuoden lajikekohtaiset pinta-alat eivät ole vielä tiedossa, mutta melko varmaan on, että tänä kesänä viljelyssä olevien lajikkeiden määrä on aikaisempaa suurempi. Viime kesän sadosta esinäytteitä lähetettiin Raisioon analysoitavaksi 14 lajikkeesta ja myllylle on vastaanotettu 10 eri lajiketta.

 

Tämä syksy lajiketta valittaessa tulee käyttää hyödyksi Luke ns. virallisten lajikekokeiden tuloksia, lajike-edustajien tuloksia ja viljelijä kollegoiden kokemuksia. Hyödyksi voi käyttää myös Raision analysoimia laatutuloksia.

Haku