Hyppää sisältöön

Syysvehnäpelloilla kasvaa vain muutamaa lajiketta

Syysvehnän viljelyala on tänä kesänä 54 000 hehtaaria. Vain kolma lajiketta hallitsee viljelyä

02.07.2021

Syysvehnän viljelyä hallitsee muutama lajike

Syysvehnän kylvöala riippuu pitkälti syksyn kylvöolosuhteista. Lopullinen viljelyala riippuu lisäksi talvehtimisen onnistumisesta. Vuonna 2020 viljelyala oli noin 24 000 hehtaaria, kun tänä vuonna ala on yli 54 000 hehtaaria. Alasta huolimatta viljely vaikuttaa olevan kolmen lajikkeen kauppaa; Ceylon, Skagen ja SW Magnifik. Nämä kolme lajiketta kattaa molempina vuosina yli 75 % koko viljelyalasta. Ceylon on selkeä ykkönen yli 40 % osuudella.

Raision analyysitulokset syysvehnän osalta

Lajikejakauma on Raisioon vastaanotettujen erien vuoden 2020 sadosta täysin vastaava. Jyvälaaduissa on jonkin verran eroja, mutta suuria ne eivät ole. Leivontalaadun osaltakaan erot eivät ole kovin isot ja yhteistä laadulle on, että se ei vastaa kevätvehnän leivontalaatua ja siksi syysvehnää ei edelleenkään voi käyttää perusvehnäjauhon valmistuksessa kuin murto-osan.

Syysvehnän laatutaulukoihin olen kerännyt tietoa sekä vuoden 2019 että 2020 perustietoja. Korkein keskivalkuainen on Skagenilla. Myös sakoluku on Skagenilla korkein.

 

 

 

 

 

 

 

 

Esinäytteiden jakaumassa näkyy kaikkien lajikkeiden osalta miten laatu vaihtelee. Syysvehnälle on myös kevätvehnää tyypillisempää erittäin korkeat sakoluvut.

Lajikkeet syksyn 2021 kylvöille

Kaikista valtalajikkeista on kylvösiementä saatavilla myös tämän syksyn kylvöihin. Myös uusia lajiketarjokkaita on lähes kaikilla siemenpakkaamoilla. Parhaat tiedot näistä uusista lajikkeista on myyjillä itsellään. Kannattaa kysellä ja haastaa myyjiä myös laatuasioiden tiimoilta.

Lisätietoa kesän lajikekohtaisista pinta-aloista löytyy VYR:n sivuilta.

Haku