Hyppää sisältöön

Syysvehnälle sopimus varmistamaan toimitusta

Syysvehnän kyvettiin syksyllä yli 100 000 hehtaaria. Ala on ennätyksellisen suuri.

19.01.2022

Syysvehnää kylvettiin ennätysala viime syksynä. Vaikka vehnän talvehtimisesta tai viljojen markkinatilanteesta ei kukaan vielä tiedä ensi syksyn osalta, niin syysvehnäsadolle kannattaa varmistaa ostaja viljelysopimuksella. Syysvehnän käyttö Raision myllyllä on lisääntynyt. Käyttöä ovat lisänneet viime kesän syysvehnän hyvä leivontalaatu ja toisaalta kevätvehnän niukka tarjonta. Nyt kasvukautta odottava syysvehnäala on kuitenkin niin suuri, että jos haluaa myllylle sadon toimittaa, niin se on syytä varmistaa sopimuksella nyt. Jos vehnä ei talvehdi ja satoa ei ole luvassa, niin sopimukset voi purkaa loppukeväästä.

Viljelysopimuksen lisäksi myllylaatu pitää varmistaa oikealla viljelytekniikalla ja lannoitusohjelmalla. Lannoituksen jakamisella varsinaisen kasvukauden aikana vältytään myös ns. turhalta lannoitukselta, jos kasvukausi ei menekkään niin, kuin keväällä toivottiin.

Raisio tarjoaa syysvehnälle useita sopimusvaihtoehtoja. Markkinahintainen sopimus varmistaa toimitusmahdollisuuden, sekä mylly- että rehulaadulle. Kiinteähintaisella sopimuksella varmistaa myös hinnan. Vehnä Plus sopimuksessa hinta riippuu ja sidotaan Euronext-pörssin futurihintaan. Toimitusjaksosopimuksella saa sopimuspalkkiota toimittamalla viljan lokakuussa tai myöhemmin.

Haku