Hyppää sisältöön

Syysvehnäala lähes kaksinkertaistui

Luke julkaisi ennakkotiedon syysviljojen kylvöaloista. Rukiin kylvöala on lähellä vuoden takaista, mutta syysvehnän kasvoi selvästi.

21.12.2020

Syysvehnäala lähes kaksinkertaistui

Luke julkaisi ennakkotiedon syysviljojen kylvöaloista. Rukiin kylvöala on lähellä vuoden takaista, mutta syysvehnän kasvoi selvästi.

Syysvehnän kylvöala nousi 55 000 hehtaariin. Selviytyessään talvesta kylvöala voi merkitä suurinta syysvehnän tuotantoalaa Suomen vehnän viljelyhistoriassa. Myös vuosina 2002 ja 2003 syysvehnää kylvettiin suurelle alalle, ja kesän 2004 syysvehnän viljelyala olikin yli 47 000 hehtaaria. Tämä ennätys on mahdollista rikkoa, jos olosuhteet ovat huhtikuulle asti suotuisat. Vehnäalasta lähes puolet kylvettiin varsinaissuomalaisille pelloille. Vehnäala näkyykin peltomaisemassa, vaikka loppusyksyn sateet ovatkin piiskanneet kasvustoja.

Syysvehnän satopotentiaali on hyödynnettävissä oikealla lannoituksella

Syysvehnän satopotentiaali on usein korkeampi kuin kevätvehnän. Suuri sato on mahdollista vain oikealla viljelytekniikalla ja riittävällä lannoituksella. Määrän lisäksi tärkeää on oikea aikainen lannoittaminen. Koska satopotentiaalin saavuttaminen vaatii suurta typpimäärää, on tärkeää sekä sadon laadun että ympäristön kannalta, typpilannoituksen jakaminen. Kasvukauden aikaisen lannoituksen voit jakaa kahteen tai kolmeen kertaan. Kevätlannoituksen lisäksi vehnänkasvuston pensomisvaiheessa annettu typpilannoitus lisää satoa ja maitotuleentumisvaiheen lannoitus sadon valkuaispitoisuutta.

Jos kasvukausi ei olosuhteiltaan ole optimaalinen, niin kolmannen kasvukauden aikaisen lannoituskerran voi jättää pois. Silloin sekä ympäristö että kukkarosi kiittävät.

Syysvehnän käyttö kasvaa, mutta on tärkeää sopimukselle varmistaa toimitusosoite jo nyt

Syysvehnä sopii entistäkin paremmin Raision tuotantoon. Raisio käyttää syysvehnää sekä jauhojen että kalarehujen valmistukseen. Tällä hetkellä syysvehnä täydentää jauhojen valmistuksessa laatua, sillä kevätvehnän valkuaispitoisuus on osin liiankin korkea. Raisio tekee edelleen syysvehnäsopimuksia koskien tulevaa kasvukautta. Nyt kannattaa tehdä sopimus ja kiinnittää hinta.

Haku