Hyppää sisältöön

Ruisleipäpäivää vietetään jo viidettä kertaa

Sunnuntaina 28.2. on taas aika juhlistaa suomalaista kansallisruokaa, ruisleipää.

26.02.2021

Ruisleivällä on vahva asema suomalaisten sydämissä: edelleen lähes puolet kotimaisesta leivästä syödään rukiisena. Ruisleipä leivotaan nykyään suomalaisesta rukiista.

Suomalainen ruisleipä kotimaisesta rukiista

Vielä kymmenen vuotta sitten elintarviketeollisuuden käyttämästä, noin 100 miljoonasta ruiskilosta, puolet tuotiin ulkomailta. Viime vuosikymmenen aikana koko ruisketju on sitoutunut kotimaisen rukiin käyttöön, jonka ansioista rukiin viljely on lisääntynyt Suomessa. Nykyisin olemme omavaraisia rukiin osalta: leipomoiden leipoma ruisleipä leivotaan suomalaisesta rukiista.

Ruisleipä pitää pintansa ruokapöydässä

Suomalaisten leivän kulutus on ollut pitkään samalla tasolla: suomalaiset syövät vuosittain reilut 40 kilogrammaa leipää. Tästä kotimaista pehmeää ruokaleipää on noin 33 kg. Tämä käy ilmi Leipätiedotus ry:n leipomotuotteiden toimitustilastoista. Vaikka terveellinen ja trendikäs kaura on nostanut suosiotaan myös leipävalikoimassa, pitää ruisleipä edelleen sisukkaasti pintansa suomalaisten ruokapöydissä. Kotimaisesta pehmeästä leivästä ruisleipää on lähes puolet, reilut 15 kg, kertoo Leipätiedotuksen tilastoinnista vastaava projektikoordinaattori Terhi Virtanen. Suomalaiset syövätkin eniten ruista koko maailmassa ja se maistuu meille parhaiten leipänä, Virtanen toteaa.
Nautitaan Ruisleipäpäivänä siis kotimaisesta rukiisesta leivästä!

Haku