Hyppää sisältöön

Pidetään kaurat pystyssä – muttei CCC:llä

05.06.2024

Kasvukauteen on jo mahtunut monenlaista ja sadonkorjuuhetkeen on vielä matkaa. Ilman oikein ajoitettuja ja riittäviä viljelytoimenpiteitä sadon määrän ja laadun varmistaminen on mahdotonta. Olosuhteisiin ei voi vaikuttaa, mutta omaan tekemiseen kyllä.

Lannoitus, kasvinsuojelu ja laonesto ovat tärkeimmät kasvukauden aikaiset toimenpiteet. Myllykauran viljelyssä kaikki edellä mainitut toimenpiteet tarvitaan, mutta erityistä on, ettei korrensääteenä käytetä klormekvattikloridi eli CCC-pohjaisia valmisteita. Raisiolle toimitettavaksi suunnitellun myllykauran viljelyssä CCC-käyttö on kielletty. Käyttökiellosta on maininta sopimusehdoissa, mutta kielto koskee myös ilman sopimusta meille toimitettavaa kauraa.

Käyttökielto on ollut voimassa useita vuosia, mutta valitettavasti jäämiä klormekvattikloridista löytyy myös suurimokaurasta. Vaikka pitoisuudet ovat pieniä ja selvästi EU:n asettaman raja-arvoa alhaisempia, niin lupaus kuluttajille ja asiakkaille jäämättömästä tuotteesta on annettu ja siitä pidämme kiinni. Kauran ja muiden viljojen laontorjunnan ja korren kasvun rajoittaminen on mahdollista muita valmisteita käyttäen turvallisesti ja tehokkaasti.

Haku