Hyppää sisältöön

Jos syysvehnäkasvusto muuttuu kevätvehnäksi tai ruislohko kauraksi. Muista päivittää sopimustiedot.

Jos kasvusto ei ole selvinnyt talvesta, niin on erittäin tärkeää, että otat yhteyttä ja sopimustilanne päivitetään osaltasi.

25.04.2022

Lumet ja jäät ovat sulaneet ja kasvustojen kunto alkaa selvitä. Vaihtelua on paljon. Täysin tuhoutuneista kasvustoista kohtuullisesti selvinneisiin ja kaikkea siltä väliltä. Kasvustojen kunnosta riippuen myös jatkotoimenpiteet vaihtelevat.

Myllyvehnä ja myllykauran laatu on tärkeää

Kun tavoitteena on elintarvikeviljan tuotanto tulee korjaustoimenpiteet valita sen mukaan. Syysvehnän joukkoon kylvettäessä kevätvehnää korjattava sato ei täytä myllyviljan laatukriteereitä. Vaikka toimitettavan erän sakoluku ja valkuaisvaatimus täyttyisivät, niin jyvien muut leivontalaatuun vaikuttavat ominaisuudet vaihtelevat niin paljon, että erästä on mahdotonta saada tasalaatuista jauhoa. Siksi syysvehnä ja kevätvehnäeriä ei pitäisi koskaan sekoittaa. Ei pellolla, kuivurissa eikä rekka-auton lavalla.

Suurimokauran osalta on sama tilanne. Heikosti talvehtineeseen ruispeltoon ei pidä kylvää kauraa ilman riittävää muokkausta, sillä rukiin jyvät kaurakuormassa tai kaurahiutalepaketissa eivät vastaa elintarvikekauran laatuvaatimuksia. Ei meillä eikä teollisuusasiakkaalla eikä kuluttajankaan puurolautasella.

Osa toimijoista on ilmoittanut ostavansa ja hyväksyvänsä elintarvikelaatuisiksi myös sekavehnäkuormat. Näin ehkä voidaan satunnaisesti tehdä, mutta jos ensi syksynä kolmannes lounaissuomalaisista vehnäeristä on sekavehnää niin silloin ei synny leipomoiden tarvitsemaan vehnäjauhoa. Sekavehnäkuormasta ei synny sekaleipäjauhoa!

Ota yhteyttä ja päivitä sopimustilanne

Jos kasvusto ei ole selvinnyt talvesta, niin on erittäin tärkeää, että otat yhteyttä ja sopimustilanne päivitetään osaltasi.

Ostajien yhteystiedot

Haku