Newsroom

Vieraskynä: Mitä tänään syötäisiin?

WWF on avannut uuden Ruokaopas-verkkosivuston, joka paneutuu ruoan ympäristövaikutuksiin ja antaa käytännön vinkkejä ruoanlaittajille. Raision yhteistyökumppanin, WWF:n pääsihteeri Liisa Rohweder kirjoitti ympäristövastuullisista ruokavalinnoista. Raisio auttaa WWF:ää viemään vastuullisten ruokavalintojen viestiä myös alakouluihin yhdessä tuotetun materiaalin avulla.

Herkulliset marjat, sienet ja omenat, kotimaiset pienet kalat, tuoreet juurekset, vastaleivottu sämpylä! Hyvästä ruoasta nauttiminen on suuri ilo. Syöminen on Suomessa perinteisesti ollut yksinkertaista ja luontevaa. Mutta makutottumukset ja tavat muuttuvat. Teollisen ja ulkomailla tuotetun ruoan osuus on kasvanut. Nyt toistuvat ruokakriisit sekä lisääntynyt ymmärrys ruoan terveys- ja ympäristövaikutuksista ovat monimutkaistaneet suhdettamme ruokaan.

Syömämme ruoka vaikuttaa ympäristöön monin tavoin niin Suomessa kuin maissa, joissa ruokaamme tuotetaan. Ruoan osuus esimerkiksi suomalaisten hiilijalanjäljestä on noin 20%, mikä on saman verran kuin liikenteen. Lisäksi globaali ruoantuotanto kuluttaa runsaasti vettä ja maapinta-alaa, ja vie elintilaa useilta arvokkailta lajeilta. Eniten ympäristöön vaikuttaa lihantuotanto.

Ja silti me suomalaiset heitämme syömiskelpoista ruokaa roskiin keskimäärin 23 kiloa henkeä kohti vuosittain!

Ympäristöön voi kuitenkin vaikuttaa helposti omien ruokavalintojensa kautta. Ympäristön kannalta olisi hyvä, jos me itse kukin söisimme kasvispainotteisemmin. Ja lihaa syödessämme nauttisimme vastuullisesti tuotetusta, laadukkaasta lihasta. Kalan osalta kannattaa suosia kotimaisia pieniä kaloja ja vastuullisesti pyydettyä, MSC-sertifioitua kalaa.

WWF on kerännyt nämä ja muut arjen ruokavinkit uudelle Ruokaopas-sivustolle, joka löytyy osoitteesta wwf.fi/ruoka. Käy myös tutustumassa WWF:n ja Raision yhteistyössä ala-asteikäisille laatimaan "Pallon parasta ruokaa"-vihkoseen. Sen mukavien tehtävien myötä ympäristöystävälliset ruokavalinnat ovat kuin lasten leikkiä. Kirjoitamme usein ruoasta myös facebook-sivullamme www.facebook.com/wwfsuomi. Tule ja tykkää!

Syödään tänään hyvää, ympäristöystävällistä ruokaa!
Liisa Rohweder

WWF Ruokaopas

Juttu on julkaistu alunperin Raision Vastuullinen ruoka -blogissa 17.01.2014.