Newsroom

Sokerin määrä Raision elintarvikkeissa

16.10.2014

Lapsille suunnattujen elintarvikkeiden sisältämää sokerin määrää kyseenalaistettiin Kolmistaan –blogissa 13.10.2014 julkaistussa bloggauksessa. Bloggaaja Karoliina pyysi vastauksia Raisiolta ja muutamalta muulta elintarvikeyrityksiltä, ja julkaisemme ravitsemusasiantuntijamme vastauksen nyt myös omassa blogissamme.

Sokeriasiaa vapun alla –bloggauksemme valottaa Raision sokeriin suhtautumisen taustoja vielä hieman laajemmin. Suurin osa Raision Suomessa myytävistä tuotteista on perusviljatuotteita, joihin ei ole lisätty sokeria. Meillä on myös ollut myynnissä täysin sokerittomia maustettuja puuroja, mutta niille ei löytynyt ostajia. Ehkä jatkossa aika on kypsä näillekin tuotteille.

Vastauksemme Kolmistaan -blogille

"Hei Karoliina,

Toivoit kuulevasi blogi-kirjoituksessa mainitsemiesi tuotteiden kanssa työskentelevien asiantuntijoiden näkemyksen. Toimin Raisio-konsernissa tuote- ja ravitsemusasiantuntijana ja olen ollut mukana Raision Muumi-tuotteiden kehityksessä.

Tuotteita suunnitellessamme keskeinen tavoite oli terveellinen, lapsiperheiden arjessa toimiva tuote. Mikä sitten on terveellinen tuote? Eri ihmiset kiinnittävät varmasti huomiota eri asioihin tuotteita valitessaan. Mielestäni hyvänä kriteerinä toimii Sydänmerkki, joka osoittaa tuotteen olevan parempi valinta omassa tuoteryhmässään. Elintarvikevalmistaja voi hakea merkin käyttöoikeutta puolueettomalta asiantuntijaryhmältä. Käyttöoikeuden voi saada, jos kaikki kriteerit täyttyvät. Kriteerit perustuvat tutkittuun ravitsemustietoon ja asiantuntijaryhmä kehittää kriteereitä jatkuvasti tieteen ja ruokavalikoiman kehittyessä. Keksien osalta Sydänmerkki-kriteereissä kiinnitetään huomiota rasvan määrään ja laatuun sekä sokerin ja suolan määrään. Elovena Muumi Välipalakekseissä pääraaka-aine on täysjyväkaura ja täysjyväruis, leivonnassa on käytetty rypsiöljyä ja sokerin ja suolan määrä täyttää Sydänmerkki-kriteerin rajat. Täysjyväkaurasta valmistetut Elovena Muumi Annospikapuurot ryhmitellään Sydänmerkki-järjestelmässä maustettujen aamiaisviljavalmisteiden ryhmään. Myös tässä ryhmässä kriteereissä arvioidaan rasvan määrää ja laatua sekä sokerin ja suolan määrää. Lisäkriteerinä on kuidun määrä. Myös puurot täyttävät kaikki Sydänmerkki-kriteerit. Kokonaisuutena voidaan mielestäni siis puhua varsin hyvistä vaihtoehdoista.

Pakkauksessa ilmoitettavaan sokerimäärään lasketaan mukaan kaikki tuotteen sisältämät sokeriyhdisteet. Siis lisätyn sokerin lisäksi määrään sisältyy myös esim. marjojen ja hedelmien itsessään sisältämät sokerit. Esimerkiksi omenan pakkausmerkinnöissä sokerien määräksi ilmoitettaisiin 7 g/100 g ja desilitrassa maitoa on sokereita 5 g. Yksittäisen tuotteen sokerimäärään vaikuttaa moni asia. Kekseissä mm. sokerin määrällä on vaikutusta maun lisäksi myös tuotteen rakenteeseen. Tuotteen raaka-aineet vaikuttavat myös siihen, minkä verran sokeria vaaditaan. Esimerkiksi happamat marjat vaativat monien mielestä sokeria pyöristämään makua. Terveellisissäkin tuotteissa maku on tärkeä asia.

Mielestäni onnistuimme Muumi-tuotteiden kehityksessä yhdistämään hyvin sekä terveellisyyden että hyvän maun. Oman näkemykseni mukaan ne sopivat hyvin osaksi terveellistä ruokavaliota.

Marja Vakkuri, THM, laillistettu ravitsemusterapeutti"

Kirjoitus on julkaistu alunperin Raision Vastuullinen ruoka -blogissa 16.10.2014.