Newsroom

Ilmastonmuutokseen voi vaikuttaa syömällä

Hiili- ja vesijalanjälkimerkit

Joulukuun alussa maailman päättäjät pohtivat ilmastoasioita Pariisissa. Ilmastonmuutoksen hillitsemiseen tarvitaan myös yritysten ja kuluttajien toimia.

Raisio pyrkii kehittämään kuluttajille maistuvia kasvipohjaisia välipalatuotteita. Kasvipohjaisen ravinnon suosiminen pienentää merkittävästi ruoantuotannon ilmastovaikutuksia. Tämän lisäksi Raisio on edelläkävijäyritysten joukossa määrittänyt tuotantoketjunsa ilmastovaikutuksia hiilijalanjälkilaskennan avulla, jotta merkittävimmät päästölähteet on pystytty tunnistamaan.

Jokaisen pienillä ruokavalinnoilla on vaikutusta ilmastonmuutoksen hillinnässä, sillä noin viidesosa suomalaisten hiilijalanjäljestä syntyy ruuasta. Raisio on merkinnyt noin kahdenkymmenen tuotteen tuotantoketjusta syntyvän hiilijalanjäljen tuotepakkauksiin helpottaakseen kuluttajien valintoja ja viestiäkseen kuluttajille tuotteidensa ilmastovaikutuksista.

Hiilijalanjälkimerkin avulla kuluttaja näkee helposti tuotteen ilmastovaikutuksen. Esimerkiksi Elovena-kaurahiutaleiden hiilijalanjälki on pieni 135 gCO2eq/100 g tuotetta. Kasvisten ja kasvipohjaisten ruokien suosiminen on ilmastoystävällisen ruokavalion nyrkkisääntö.

Kotitalouksissa kannattaa kiinnittää huomiota ruokahävikin minimointiin. Suomessa heitetään henkilöä kohden 20 - 26 kiloa eli 125 euron edestä ruokaa roskiin vuodessa. Samalla kaikki ruoantuotantoon käytetyt panokset menevät hukkaan ja syntyneet ilmasto- ja ympäristövaikutukset ovat aiheutuneet turhaan.

Ilmastonmuutoksen ehkäisy ei ole rakettitiedettä vaan muutos lähtee pienistä teoista, joista muodostuu suuri vaikutus. Anna sinäkin tuleville sukupolville hyvät eväät elämään vähentämällä ruokahävikkiä ja syömällä useammin kasvipohjaisia välipaloja.

Lue lisää hiili- ja vesijalanjälkimerkeistä!