Viljat

Raision viljamarkkinakatsaus

 

Varaudu tulevaisuuteen pysymällä kärryillä viljamarkkinoiden tilanteesta. Tällä sivulla tullaan julkaisemaan Raisioagron viljamarkkinakatsauksia ja mielipiteitä markkinoista. Sääennusteiden ja mielipiteiden toteutumista ei voida taata, mutta aiomme yrittää.

Markkinakatsaukset laaditaan luotettaviksi tunnettujen tietolähteiden pohjalta, mutta nekin ovat ihmisten tekemiä ja siksi erehtyväisiä. Tämä koonti ei edusta Raision virallista kantaa ja tiedotteessa ilmaistuja mielipiteitä voidaan muuttaa ilman ennakkoilmoitusta.

Kevät lähenee valoisammissa merkeissä

...mutta tälläkin hopeareunuksella on pilvensä.

Yhdysvaltojen maatalousministeriö ennustaa vehnän tuotannon kasvavan maailmassa tulevana vuotena, ennen kaikkea Ukrainan ja Argentiinan lisääntyvän tuotannon myötä. Onneksemme Venäjä ennustaa, ettei se korjaisi tulevana satokautena yhtä suurta satoa kuin viimeksi. Tuotantoa enemmän nousee kuitenkin kysyntä, joten varastojen ei uskota maailmanlaajuisesti enää nousevan.

Viljojen hinnan kipuraja on saavutettu keskisessä Euroopassa, eikä viljaa lähde markkinoille nykyisillä hinnoilla ainakaan Ranskassa ja Puolassa. Hinnat ovat hieman nousseet, mutta tämä yhdistettynä vahvistuvaan euroon johtaa viennin tyssäämiseen. Ranskalainen analyytikkotalo Strategie Grains ennustaakin Euroopan varastojen kasvavan merkittävästi. Argentiina ja Venäjä dominoivat maailmanmarkkinoita ja Eurooppa seuraa sivusta. Viennin euroopasta täytyy lähteä vetämään, että hinnat lähtevät oikeasti nousuun.

Vehnän hinta on noussut Chicagossa, Pariisissa ja Saksassa jonkin verran. Pian pohjoisen pallonpuoliskon kevään sääolosuhteet lähtevät heittelemään hintoja, nyt on hyvä hetki laittaa turvavyö kiinni ennen kuin vuoristorata lähtee liikkeelle. Jos viljat ovat tiloilla vielä kun uusi sato on kulman takana, on myrsky viljamarkkinoilla valmis.

Raisioagron viljamarkkinakatsaus, julkaistu 16.2.2018.