Viljat

Vihreä jyvät
 

Lämmin ja kuiva kasvukausi, sekä harvakseltaan osuneet sateet ovat saaneet viljan tuottamaan paljon jälkiversoja. Versojen vihreät jyvät aiheuttavat nyt haastetta ja kysymyksiä. Varsinkin kaurapelloissa ja puidussa sadossa vihreitä jyviä on runsaasti.

Puidessa ja kuivurissa säädöt kannattaa asettaa siten, että pienet ja kevyet jyvät, jotka usein ovat myös vihereitä, tulisivat lajiteltua pois. Vaikka kauraerä olisi kosteudeltaan sopiva, niin muutaman hetken ylimääräinen kierrättäminen kuivurissa voi parantaa erän laatua tältä osin selkeästi.

Raision vastaanottoraja vihreiden osalta on kauralla 0,5 %. Koska kaura kuoritaan ennen hiutalointia, on ytimen laatu ratkaiseva. Jos näytteessä on vihreitä jyviä runsaasti, näyte kuoritaan, jolloin selviää ytimen väri ja sitä kautta mahdollisuus erän vastaanottoon.

Glyfosaatin käyttö ehdottomasti kielletty

Vaikka kasvustot ovat kirjavia, pääsato valmis ja sivuversojen vihreät jyvät odottavat kypsymistä, niin kasvustoa ei tietenkään saa pakkotulennuttaa glyfosaatilla. Kielto on ehdoton, kun vilja on tarkoitettu elintarvikekäyttöön myllyille tai mallastamoon.