Newsroom

Ulkonäkö, kotimaisuus ja kestävä kehitys painavat kalaostoksilla

Benella Kirjolohi

Vaikka internet on ruokareseptien suosituin hakupaikka, niin joka kolmas suomalainen käyttää yhä edelleen keittokirjaa tulevaa ateriaa suunnitellessaan. Sopivan reseptin löytymisen jälkeen kalaostoksille suunnataan erityisen paljon palvelutiskille. Suomalaiset arvostavat kalaostoksilla ulkonäköä, kotimaisuutta ja kestävää kehitystä. Tulokset ilmenevät Raisioagron teettämästä kansallisesta kalakyselystä, johon vastasi syyskuussa 1031 suomalaista.

Suomalaisista lähes joka kuudes (16 %) syö kalaa useita kertoja viikossa, ja joka kolmas (34 %) kerran viikossa. Etenkin lohikalat ovat suomalaisten suosiossa. Mieluiten lohta lautaselleen valitsee joka kolmas vastaaja, mutta alle 23-vuotiaista lohta suosii jopa 94 prosenttia. Lohen ohella suosikkikalalajeja ovat kirjolohi (46 %), tonnikala (39 %) ja muikku (23 %). Kirjolohi on suosiossa etenkin Etelä-Suomessa ja Ahvenanmaalla, jossa sitä suosii joka toinen vastaaja.

Yli puolet (55 %) suomalaisista syö kotimaista kirjolohta kerran tai useammin kuukaudessa, ja joka kymmenes vastaaja jopa viikoittain. Etenkin nuoret, 18–22-vuotiaat, syövät kirjolohta muita ikäryhmiä useammin.

– Suomalaisten kalan kulutus on kasvanut tasaisesti viimeisen kymmenen vuoden aikana. On ilahduttavaa huomata, että kirjolohi on uinut etenkin ympäristövalveutuneiden nuorten lautasille, Raisioaquan liiketoimintajohtaja Tomi Kantola iloitsee.

Joka kolmas hakee reseptejä keittokirjoista

Lähes puolet suomalaisista hakee reseptejä lehtien ruokapalstoilta. Etenkin naiset suosivat painettuja lehtiä. Keittokirjat ovat suosittu reseptien hakupaikka lähes joka kolmannelle suomalaiselle. Ruokareseptien suosituin hakulähde on internet. Suomalaisista 71 prosenttia etsii reseptejä pääosin verkosta.

– Uunilohi löytyy vuodesta toiseen Suomen googlatuimpien reseptien joukosta. Kirjolohi on todella monipuolinen raaka-aine, sillä sitä voidaan nauttia paitsi uunilohena, myös vaikka keittona, paistettuna, graavattuna, hiillostettuna tai sushina, Raisioagron markkinointijohtaja Timo Huhtamäki toteaa.

Ulkonäkö tärkein valintakriteeri

Kansallisen kalakyselyn mukaan kalaostoksilla ulkonäkö on tärkeä valintakriteeri 86 prosentille suomalaisista. Etenkin naisille (90 %) kalan ulkoiset seikat painavat miehiä (81 %) enemmän.

– Kala on yksi herkimmistä elintarvikkeista, ja sen myymisessä ja säilytyksessä on oltava tarkka. Koska ulkonäkötekijät ovat tärkeitä, kalaa ostetaan mieluiten palvelutiskistä, kertoo Tomi Kantola.

Kalan kotimaisuus on tärkeä tekijä 66 prosentille suomalaisista, etenkin Itä-Suomessa kahdeksan kymmenestä suosii kotimaisia kalalajeja. Joka toinen vastaaja pitää kestävän kehityksen mukaisesti kasvatettua kalaa valinnan arvoisena. Tosin WWF:n kalaoppaan suositukset painavat vaakakupissa vain 33 prosentille vastaajista.

– Tietoisuus kalan terveysvaikutuksista on hyvällä tasolla, mutta samalla tietoisuus kalaketjun kestävyydestä ja kotimaisen kalan merkityksestä on heikkoa. Kalojen kasvatuksella ja ruokinnalla voidaan merkittävästi vaikuttaa sekä terveellisyyteen että kestävyyteen, Kantola sanoo.

Benella Kirjolohen ruokintainnovaatio tuo entistä terveellisemmän kalan

Benella Kirjolohi on suomalaisten kasvattamaa kalaa, jonka ruokinnassa hyödynnetään Raisioaquan ainutlaatuista rehuinnovaatiota. Benellan taustalla olevan ruokintakonseptin ansioista maailman luonnonkalakantoja säästetään. Benella on terveellistä ja sillä on Suomen Sydänliiton myöntämä Sydänmerkki. Kotimainen kasvatettu kirjolohi on myös WWF:n kalaoppaan vihreällä eli suositeltavien kalojen listalla. Uutuus on myynnissä Stockmann Herkuissa kautta maan. Benella Kirjolohi on sesonkituote, jonka saatavuus kestää yleensä lokakuusta helmi–maaliskuun vaihteeseen saakka.