Viljat

Syysviljoja kylvöön hyvissä olosuhteissa


Luke raportoi tällä viikolla arvion syysviljojen kylvöaloista. Aikainen sadonkorjuu, hyvä kylvöolosuhteet ja kiinnostus syysviljojen viljelyyn kannustivat viljelijöitä kylvöille elo-syyskuussa. Ruista kylvettiin 42 000 hehtaaria ja syysvehnää 44 000 hehtaaria. Kasvua viime vuosien kylvöaloihin on rutkasti sekä rukiin että vehnän kohdalla. Ruista on ollut edellisen kerran viljelyssä yli 40000 hehtaaria vuonna 2000.

Kotimaiselle viljaketjulle uutinen oli myönteinen yllätys

Suomalaisen viljaketjun kannalta Luken uutinen oli hieno joululahja. Kotimainen kuluttaja arvostaa raaka-aineiden kotimaista alkuperää ja etenkin rukiin alkuperä on tärkeä asia.

Ruista vastaanotetaan Nokialle, Raisioon ja Loimaalle

Syksy 2017 ei mahdollistanut syysviljojen kylvöjä. Surkean syksyn tilanne näkyy nyt rukiin tarjonnassa. Rukiin käytön uskotaan pysyvän kohtuullisen vakaalla tasolla myös 2019, mutta kotimainen ruis ei riitä kattamaan koko käyttöä. Ruista on tuotu pääsääntöisesti muualta Euroopasta. Syysvehnän viljely on ollut jo useampana vuonna melko vähäistä. Varsinkaan tällä hetkellä tarjontaa ei ole. Raisio ostaa ruista koko ajan. Vastaanottopisteitä on Nokialla, Raisiossa ja Loimaalla. Syysvehnää ostetaan Raisioon.

Syysviljat menestyivät kohtuullisesti sekä liian märissä että liian kuivissa olosuhteissa

Viljelijöiden kiinnostus syysviljojen viljelyä kohtaa on ollut kasvussa jo usean vuoden ajan. Kylvö-ja kasvuolosuhteille ei kuitenkaan kukaan voi mitään. Asiantuntijoiden mukaan hankalat kasvuolosuhteet ja ääri-ilmiöt lisääntyvät. Näihin arvioihin on ihan meidän jokaisen helppo yhtyä. Näyttäisi kuitenkin siltä, että syysviljat selviävät paremmin vaikeista kasvukauden olosuhteista kuin keväällä kylvettävät viljat.

Raisio tekee viljelysopimuksia rukiista

Rukiin sopimuskausi 2019 avattiin kesällä. Edelleenkin Raisio tekee viljelysopimuksia rukiista. Sopimusmalleina on valittavissa joko markkinahintainen sopimus, kiinteähintainen sopimus tai toimitusjaksosopimus (Vaasan ruissopimus). Kysy lisää viljan ostajaltasi.