Newsroom

Rehuvalinta vaikuttaa maidon pitoisuuksiin kesälläkin

Maidon rasva- ja valkuaispitoisuudet yleensä laskevat kevään edetessä. Sään lämmetessä säilörehujen laatu heikkenee ja lehmien ruokahalu vähenee, mikä heijastuu tuottajan maitotiliin. Tänä vuonna maidon laimentuminen voi aiheuttaa maitotiliin entistä suuremman loven, sillä rasvan ja valkuaisen osuus maidon hinnasta on aikaisempaa merkittävämpi. Raisioagron tilaseurantatutkimuksen tulokset osoittavat, että pitoisuuksien heikentymistä voidaan välttää Benemilk-ruokinnalla. Isossa karjassa sen rahallinen arvo on tuhansia euroja kesäkaudella.

Raisioagron viime kesän tilatutkimuksissa kävi ilmi, että Benemilk-rehulla lehmien maidon rasvapitoisuus pysyi kolme kymmenystä ja valkuainen lähes kymmenyksen korkeammalla kuin muilla tiloilla. Hintavaikutus maitolitraa kohden on nykyisellä maidon hinnalla 1,34 senttiä.

– Maidon pitoisuuksien lasku on tuottajien toistuva harmi kesää kohden mentäessä. Useilla tiloilla on nähty jopa lähes prosenttiyksikön lasku maidon rasvassa kesän aikana. Valkuainenkin voi alentua useilla kymmenyksillä. Syynä on muun muassa se, että säiden lämmetessä säilörehujen laatu kärsii. Lehmät syövät vähemmän, kun lämpötila nousee, sanoo kehityspäällikkö Merja Holma Raisioagrosta.

Maidon rasva- ja valkuaispitoisuuksien laskuun vaikuttaa myös se, että pötsi happamoituu herkemmin kesäkuumalla. Lämmin sää muuttaa pötsin toimintaa siinä määrin, että maidon rasva- ja valkuaispitoisuudet heikkenevät.

– Lehmän sylki sisältää pötsin toiminnalle tärkeää natriumkarbonaattia eli kansankielellä soodaa. Kun kuumalla säällä lehmä hikoilee, se menettää sen verran natriumia, ettei sitä enää riitä normaaliin syljen tuotantoon. Lehmä myös märehtii kuumalla vähemmän, jolloin pötsiin tulee vähemmän neutraloivaa soodaa ja näin pötsi happamoituu. Tällöin rehun hyväksikäyttö huonontuu ja maidon rasvapitoisuus laskee, Holma selventää.

Korkeatuottoinen lehmä on herkempi lämmölle

Lehmä tuottaa lämpöä rehua sulattaessaan. Huipputuottoinen lehmä joutuu poistamaan elimistöstään suuren määrän aineenvaihdunnassa syntynyttä lämpöä, siksi se stressaantuu jo ennen lämpömittarin hellelukemia. Lämpöstressi vähentää lehmän ruokahalua ja siten tuotosta, nostaa maidon soluja ja heikentää hedelmällisyyttä. Maidon pitoisuudet alenevat ja lehmä voi kärsiä hapanpötsistä märehtimisen vähentyessä.

– Kuumuudesta kärsivän lehmän hengitys kiihtyy ja ylläpitoenergian tarve kasvaa. Syönnin hiipuessa on erityisen tärkeää huolehtia rehujen korkeasta energiapitoisuudesta. Puhdasta juomavettä pitää olla riittävästi tarjolla, sillä kesällä lehmän vedenkulutus kasvaa jopa yli sataan litraan päivässä, Holma selvittää.

Benemilk estää pitoisuuksien laskua

Benemilk-seurannassa olleiden tilojen maidon rasva ja valkuainen pysyivät läpi kesän korkeammalla tasolla. Benemilkin sisältämät suojatut rasvahapot tuovat energiaa maidon komponenttien muodostukseen. Ne myös helpottavat lehmien lämmönsietoa ja pitävät maidon solut kurissa. Kesäkauden uutuudet Benemilk Green ja Benemilk Amino Green sisältävät myös enemmän soodaa, joka neutraloi pötsiä säiden lämmettyä.