Newsroom

Raisioagro rakentaa reaaliaikaista ruokinnansuunnittelua

Raisioagro on käynnistänyt internetiä tehokkaasti hyödyntävän maidontuotannon kehityshankkeen. Maitotilojen tuottavuus kasvaa hyödyntämällä lypsyrobottien tietokannasta saatavia reaaliaikaisia tuotostietoja.

Hankkeessa on nyt mukana testiasiakkaita eri puolilta Suomea. Digitaaliseen seurantaan kytkettyjen tilojen lukumäärä
moninkertaistetaan vuoden loppuun mennessä.

Maitotilojen rakennekehitys etenee nopeasti. Samanaikaisesti kannattavuuden parantamisen haasteet kasvavat. Lypsyrobottien yleistyminen antaa mahdollisuuden nostaa tuottavuutta hyödyntämällä robottien keräämää lehmäkohtaista tuotostietoa. Internetiin kytkeytyneet lypsyrobotit seuraavat maidon tuotos- ja pitoisuusarvoja reaaliaikaisesti, paikasta riippumatta.

Seuranta yhdistettynä ruokintaosaamiseen ja rehuteknologian innovaatioihin parantaa lehmien yksilöllistä ruokinnan suunnittelua ja ohjaamista.

- Suurin harppaus otetaan, kun ruokintaosaaminen kytkeytyy reaaliaikaiseen tuotoksen seurantaan. Rehuteknologisten innovaatioiden hyöty kertautuu, kun ruokintaa voidaan säätää reaaliajassa, kertoo Raisioagron tutkimus- ja kehitysjohtaja, dosentti Ilmo Aronen.

Maatalouden internet tulossa

Asioiden internet on tämän vuosikymmenen megatrendejä. Raisioagro uskoo maatalouden internetin (Internet of Farming) nousuun jo tämän vuosikymmenen aikana.

Maataloustoimialalta kerätään jatkuvasti runsaasti tietoa. Tietokantoja ylläpitävät lukuisat eri toimijat, mutta tietojen hyödyntäminen nopeaan ja reaaliaikaiseen ruokinnan säätöön on valtaosin hyödyntämättä. Hajallaan olevien tietojen kokoaminen yhteen on avain tehokkuuden, kannattavuuden ja jäljitettävyyden merkittävään parantumiseen.

– Tieto on tulevaisuudessa maidontuotannon tärkeimpiä kilpailutekijöitä pohjoisissa olosuhteissamme. Kokeneet asiantuntijat voivat päivätasolla auttaa asiakasta säätämään ruokintaa ja näin nostaa tuotostasoa ja edistää eläinten hyvinvointia. On helppo ymmärtää tämän kehityksen välttämättömyys ja voima, toteaa Raisioagron toimitusjohtaja Jarmo Puputti.