Newsroom

Tänä syksynä puidaan laadullisesti monipuolinen ruissato

Uuden ruissadon vastaanotto on nyt parhaassa vauhdissa. Hyväksytyt vastaanotot sekä viljelijöiden lähettämät esinäytetiedot kertovat, että tänä vuonna rukiin laatua mittaavat sakoluvut kertovat monipuolisesta sadosta. Rukiin laatu näyttää kokonaisuudessaan hyvältä ja vastaa leipureiden ja elintarviketeollisuuden odotuksia. 

Suomessa rukiin kulutus on vuositasolla 85–90 miljoonaa kiloa. Suurin osa kotimaassa kulutettavasta rukiista käytetään erilaisina jauhoina leipomoissa ja suurkeittiöissä. Raisio valmistaa rukiista jauhoa elintarviketeollisuudelle sekä esimerkiksi Sunnuntai-ruisjauhoa ja Nalle-ruishiutaleita.

Rukiin yksi tärkeimmistä laatutekijöistä on sakoluku, joka kuvaa viljan leipoutuvuutta. Paras leivontakelpoisuus saadaan sakoluvulla 90. Viime vuosina kotimaisen rukiin sakoluku on ollut varsin korkea, joten matalamman sakoluvun ruista on jouduttu tuomaan ulkomailta.

– Esimerkiksi hapanleivontaan ja suomalaisten pääsiäisherkun mämmin valmistukseen sopii parhaiten matalamman sakoluvun ruis. Sen sijaan näkkileivän valmistukseen tarvitaan korkean sakoluvun ruista, Raisioagron hankintapäällikkö Raimo Rantanen kuvaa leipureiden eri ruislaatujen tarvetta.

– Nyt näyttää siltä, että suomalaisten ruisnälkä saadaan tyydytettyä. Rukiin viljelyala on mukavasti kasvanut ja siemenkaupan perusteella kiinnostus on noususuhdanteessa. Toivottavasti tämän vuoden monipuolinen laatu lisää kotimaisen rukiin osuutta leivonnassa edelleen, Rantanen jatkaa.

Uuden ruissadon vastaanotto vauhdissa

Raisioagron ruishankinta on kasvanut viime vuosina ja uuden sadon vastaanotto käy tällä hetkellä vauhdikkaasti. Pääsääntöisesti ruista vastaanotetaan Nokialla ja nyt syksyn ajan myös Raisiossa.

Hyväksyttyjen vastaanottojen ja viljelijöiden lähettämien esinäytetietojen mukaan alle sadan sekä 100–150 sakoluvun ruista on molempia sadosta noin 10 prosenttia. Viidennes rukiista on sakoluvultaan 150–200 välillä. Yli 200 sakoluvun ruista näyttäisi tulevan noin 60 prosenttia sadosta.

– Raisioagro vastaanottaa kaiken rukiin, jonka sakoluku ylittää 65. Alhaisesta sakoluvusta ei koidu viljelijälle laatuvähennyksiä, Rantanen kertoo.