Newsroom

WWF:ltä merkittävä tunnustus kotimaisen siiankasvatuksen ympäristötyölle

Siika WWF:n vihreälle listalle

WWF Suomi nosti kotimaisen kasvatetun siian kalaoppaansa vihreälle listalle eli suositeltavien kalojen joukkoon. Raisioaqua on kehittänyt useita kalanrehuinnovaatioita, jotka ovat merkittävästi pienentäneet kalankasvatuksen ympäristövaikutuksia. WWF:n siialle myöntämä suositus on upea tunnustus kasvattajien ja Raisioaquan kehitystyölle. Kotimainen kasvatettu kala on kuluttajalle vastuullinen valinta, sillä nyt 99 prosenttia Suomessa kasvatetusta kalasta on WWF:n vihreällä listalla.

WWF nosti kotimaisen kasvatetun kirjolohen vihreälle listalle jo vuonna 2014. Kirjolohta on kasvatettu Suomessa puoli vuosisataa ja siikaakin jo yli kaksikymmentä vuotta. 

– Raisioaqua on edelläkävijä siian ruokinnan ja rehujen kehityksessä. Toimimme koordinaattorina Siika 2005 -hankkeessa, joka oli lähtölaukaus taloudellisesti kannattavalle siian kasvatukselle. Hankkeessa kehitettiin muun muassa ensimmäinen vain siialle räätälöity rehu. Lanseerasimme kalankasvatuksen fosforipäästöjä pienentävän rehun jo lähes kymmenen vuotta sitten ja viimeisin innovaatiomme Baltic Blend -Itämeri-rehu parantaa kalankasvatuksen kestävyyttä huomattavasti, Raisioaquan liiketoimintajohtaja Tomi Kantola kertoo.

Baltic Blend -Itämeri-rehu kierrättää ravinteita

WWF arvioi tarkasti kalanrehujen vastuullisuutta, koska rehut vaikuttavat merkittävästi kalankasvatuksen kestävyyteen. Kaikki Raisioaquan rehujen pääraaka-aineet ovat jäljitettäviä ja esimerkiksi rehuissa käytetty soija on sertifioitua. Raisioaquan rehuissa hyödynnetään myös Baltic Blend ®-innovaatiota. Baltic Blend -rehujen raaka-aineina käytetään Itämeren kaloista tehtyä kalajauhoa ja -öljyä. Kun Itämeren alueella kasvatettavia kaloja ruokitaan lähirehulla, ravinteet kiertävät eikä niitä tule Itämereen sen ulkopuolelta. 

– Baltic Blendin myötä Raisioaquan rehuasiakkaiden ympäristövaikutus pieneni merkittävästi, sillä sen ansiosta kalankasvatuksen fosforin nettokuormitus muuttuu negatiiviseksi ja typpikuormitus vähenee merkittävästi. Rehuillamme kasvatetut siiat ja kirjolohet ovat siis todellakin kestävä valinta, Kantola kuvaa. 

WWF:n Kalaopas auttaa kuluttajia tekemään vastuullisia valintoja

WWF:n Kalaopas ohjaa kuluttajaa tekemään vastuullisia valintoja kalatiskillä liikennevalojen avulla. Punaisen valon saaneiden kalojen kulutusta tulisi välttää, keltaisen valon kaloja kannattaisi käyttää harkiten ja vihreän valon kaloja pitäisi suosia kulutuksessa. Kasvatettujen kalojen osalta oppaan suosituksissa huomioidaan ympäristölle aiheutuvat vaikutukset.

– Raisioaqua on tehnyt pitkään tiivistä yhteistyötä WWF:n kanssa, koska olemme halunneet lisätä tietoisuutta kalan alkuperästä, tuotantotavoista ja alan kehityksestä. Kalaopas on mainio väline näiden tavoitteiden toteuttamisessa myös siksi, että luokitus perustuu riippumattomaan, alan ulkopuoliseen arvioon vastuullisuudesta, Tomi Kantola toteaa.

– Raisioaqua on tehnyt määrätietoisesti konkreettisia toimenpiteitä, jotta vihreä valo syttyisi myös siialle. Toivottavasti se lisää kotimaisen kalan arvostusta ja kulutusta ja auttaa siten kääntämään kalan kauppataseen kehityksen positiiviseen suuntaan, Kantola sanoo.